Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Такого тут не було вже 100 років!»

Як одесити планують перетворити занедбану пам’ятку архітектури на центр благодійності
10 жовтня, 17:45
ОДЕСА, ДАЧА АНАТРА / ФОТО ОЛЕКСАНДРА ГІМАНОВА

Одеський благодійний фонд «Корпорація монстрів», діяльність якого, як зазначено на фб-сторінці проекту, відбувається «на основі переказів звичайних людей з усього світу, 100% яких надходить на благодійність», ініціював прецедент для міста. Але спочатку — про його цікаву назву, яка має зворушливу історію виникнення. «Ще у 2014—2015 роках, коли на Одещину активно приїжджали люди зі сходу, Катерина Ножевнікова (директорка фонду) зібрала навколо себе волонтерів, пересічних громадян, які бажають допомагати, — розповідає «Дню» керівниця проектів БФ «Корпорація монстрів» Юлія КАНАЗИРСЬКА. — Якось сюди перевели цілий інтернат з сиротами з Луганська, і група волонтерів поїхала на ринок «7-й км» скуповувати все необхідне для життя сиріт. Було дуже багато баулів, і жартома вони сказали: «Ну, ми й монстри!». Потім ця назва «приклеїлася», і ми почали так називатися й у «Фейсбуці». Та коли 2017 року виникла необхідність створити фонд, Катерина зробила голосування в соцмережі (розуміючи, що для фонду це досить дивна назва), але абсолютна більшість проголосувала за монстрів». «Так і працюємо», — усміхається Юлія.

Основна діяльність фонду — надання медичної, соціальної та гуманітарної допомоги дітям і літнім людям Одеси та Одеської області, а також забезпечення медичних установ міста й області медикаментами, медичними витратними матеріалами та обладнанням. Але зараз активісти взялися й за порятунок пам’ятки архітектури — Дачі Анатра. Її цього літа волонтерам подарував меценат, який волів залишитися неназваним. І дуже вчасно, адже будівля, розташована на славнозвісному Французькому бульварі, 28, на жаль, уже не може похвалитися тим шляхетним станом, у якому вона була 1913 року, під час володіння нею родини Анатра. І, звісно, над нею, як над дуже багатьма старовинними будівлями в мегаполісах України, нависала й загроза взагалі зникнути і бути заміненою на чергову «свічку» біля моря, зокрема подібний скандал довкола цієї та сусідньої будівлі стався 2016 року. Запобігти руйнуванню пам’ятки архітектури Одеси прагнуть активісти за участі всіх небайдужих громадян.

Як розповіла «Дню» керівниця проектів БФ «Корпорація монстрів», за радянських часів будівля зазнала руйнувань і згодом функціонувала як корпус санаторію імені Чувиріна. На жаль, збереглося дуже мало архівних фото будівлі і зсередини, і ззовні до перетворення її на санаторій, тож зараз спеціалісти по крихтах збирають цю інформацію з різних джерел, щоб провести реставрацію замку до справді первинного стану, каже Юлія.

Що передусім прагнуть зробити волонтери? До настання дощів та холодів необхідно законсервувати будівлю. На жаль, вона в такому стані, що потребує саме реставрації, а не ремонту, уточнює керівниця проектів БФ «Корпорація монстрів». У наступні місяці фахівці проводитимуть обстеження приміщень, виготовлятимуть проектну документацію на реставрацію і водночас визначатимуть, які навантаження надалі зможе витримувати пам’ятка архітектури, якою не опікувалися вже майже 30 років. Наприклад, чи витримає підлога другого поверху присутність ста людей, чи там не можна буде проводити масових заходів. Тому те, які саме благодійні та суспільно важливі ініціативи можна буде втілювати в замку «Корпорації монстрів», всі дізнаються лише після висновків експертів.

Наразі ж потрібно збирати гроші на всі ці роботи. Для реставрації залучатимуться внески громадян і соціально відповідального бізнесу. У фонді вже мають чимало креативних ідей для збору допомоги. Наприклад, уже зараз кожен охочий може придбати за 1000 гривень символічний замочок від «Замку монстрів».

А невдовзі, 19 жовтня о 13.00, тут розпочнеться... вишуканий благодійний обід. Такої світської події ця будівля не знала вже сто років, переконана Юлія Каназирська. «Приємно, що наша ініціатива уже отримала відгук у багатьох рестораторів, — каже вона. — Ресторани на безоплатній основі нададуть свої кулінарні шедеври, а учасники обіду сплатять за участь у ньому благодійний внесок. Програма передбачає також цікаві дискусії, фотосети біля замку, багато сюрпризів і загадок, які будуть розгадані під час невимушеного спілкування. А головна інтрига буде на завершення обіду — і ми не будемо її зараз розголошувати».

Такий нонконформізм у часи, на жаль, повальної зневаги до історичних будівель не лише в Одесі, а й по всій Україні, викликає щире захоплення. Успіху «Замкові монстрів»!

КОМЕНТАР

«КОЖЕН ЧЛЕН СІМ’Ї БУВ У СКЛАДІ ДОБРОДІЙНОГО ТОВАРИСТВА»

Сергій КОТЕЛКО, історик, Одеса:

— Історична цінність цієї садиби, безумовно, в архітектурі. Тому що для Одеси це досить неординарна споруда в стилі романтизму. І, безумовно, найбільша цінність — це та родина, яка її побудувала. Це одна з родин італійського походження, які з’явилися тут ще з 20-х років ХІХ століття, тобто з часу перетворення Одеси на цікаве місто туди потягнулися іноземці. Одними з цих іноземців була сім’я Анатра. Вони досить довго не могли тут досягти успіху, але наприкінці ХІХ століття вони вже досягли значної могутності, і їхньою характерною рисою була якраз добродійність, що символічно зважаючи на те, до кого потрапила ця будівля зараз.

Тобто одна гілка родини Анатра увійшла в історію як така, що почала займатися авіацією тут дуже серйозно — вони й аеродром заснували, і досі діє засноване ними підприємство, яке займається ремонтом літаків.

Але ця будівля на Французькому бульварі належала іншій гілці Анатра, яка займалася, так би мовити, державними справами й дуже широко — добродійністю. Тут і боротьба з туберкульозом, і допомога бідним,  вчителям і бідним учням... Кожен член родини входив до складу якогось добродійного товариства. Ось це, на мій погляд, найцікавіше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати