Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розумний чоловік

23 січня, 00:00
Розумний чоловік Тетяна БЄЛКІНА, "День" Розум, як відомо, буває чоловічий і жіночий. Причому чоловічий традиційно цінується набагато вище. Сказати про жінку "розумна не по-жіночому" - значить, полестити їй. І, однак, немає такої дурниці, до якої не додумається - від чистого серця, цілком серйозно, витративши чимало часу й приклавши силу-силенну зусиль - розумний чоловік.

Наприклад, хто б міг подумати, що улюбленим заняттям Адама в раю (до гріхопадіння, звичайно) було плавання? Тим часом це незаперечно довів один вчений богослов у дослідженні праведного періоду життя нашого праотця. Вам здається, що про це й двох слів сказати неможливо? А ось розумний чоловік присвячує цьому два томи. Або, наприклад, таке непросте запитання: "Чи зобов'язана вагітна жінка платити за проїзд дитини, якщо вона народиться в дорозі?" Адже, з одного боку, помічає вчений правознавець, "partus est portio mucheris" (фрагмент - частина цілого), і оскільки за ціле заплачено, дитину, здавалося б, можна везти безкоштовно. Але! Це тільки до моменту, поки цьому "зайцеві" не заманеться вийти з утроби. Розумного чоловіка не цікавлять незначні подробиці типу медичної допомоги в цій ситуації, а ось як щодо квитка?

З чоловічої точки зору розумним називається той, хто знає багато нікому не потрібних речей і з виглядом знавця розмірковує про всілякі нудні речі. При цьому він може нічого не розуміти в загальнодоступному та елементарному. Він не хоче їсти рис, тому що йому "набридла ця вівсянка". Він не знає, скільки років його дітям і в якому класі вони навчаються. Він засинає на гастрольній "Травіаті", виправдовуючись тим, що "сьогодні ця Ріголетта чомусь співає так меланхолійно". І при цьому він доктор якихось наук.

Чи називають жінки таку людину розумною? Ніколи в житті! Вони, звичайно, можуть сказати з ввічливості: "Який розум!" Зверніть увагу, все інше вже перестало існувати - від людини залишився сам розум. Ви можете почути також оцінку "Дуже розумний". Не спокушайтесь! Усе, що жінка супроводить словом "дуже" - для неї не існує. "Дуже" в її вустах - як надзвуковий бар'єр: що б не відбувалося за ним, жінці вже не цікаво. "Розумник" - ось оптимальна оцінка чоловічого інтелекту. Заслужіть її - й навіщо вам усі ці докторські з кандидатськими?

P. S. А ще деякі чоловіки бувають дуже розумними потім. (Особливий різновид розуму; див. у класика: "Щоб ти був таким розумним, як моя дружина потім"). Помічено, однак, що жінки розумними потім стають швидше.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати