Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Година проти капітуляції»

Під офісом президента й по всій Україні пройшли протестні акції. Як це було у Кривому Розі
20 вересня, 12:44

Біля стели героїв на 95-му кварталі зібралися небайдужі криворіжці, щоби висловити свою позицію щодо застосування так званої «формули Штайнмаєра» у встановленні миру на Донбасі. Учасники акції висловили одностайну думку: відведення українських військ і проведення виборів в ОРДЛО під дулами російських автоматів, як це визначається формулою, є відвертою здачею національних інтересів України.

Співорганізаторка акції Ольга Хвостова (зліва) з її учасниками

Як підписанти вже широко відомого відкритого звернення українських діячів до Президента України «Не допустимо капітуляції!», криворіжці також поставили свої підписи під текстом аналогічних вимог до президента, запропонованим ініціаторами акції – журналісткою Ольгою Гончар-Хвостовою та активістом і блогером Сергієм Мокряковим.

«Насуваються події, які можуть призвести до моторошних наслідків для українців. Тому в даній ситуації обмінюватися лише повідомленнями у соцмережах замало – треба переходити до якихось спільних дій», – говорить журналістка Ольга Хвостова, розповідаючи про мету акції «Година проти капітуляції!» За словами активістки, висловлення українцями своєї позиції проти капітулянтських умов, до яких нас намагаються схилити, наразі важливе, як ніколи. «Росія – агресор, Україна має стати вільною цілісною державою!» – саме ці тези, на думку активістки, й мають обговорюватись на найвищому рівні, тож для нинішньої влади вони повинні бути ключовими.

Активіст і блогер Сергій Мокряков

«Оскільки ми не побачили чіткої позиції керівництва нашої держави щодо умов досягнення миру, – додає співорганізатор акції Сергій Мокряков, – ми вирішили донести свою позицію, як це має відбуватися». На його думку, найпершим застереженням має бути таке: жодних виборів на окупованих територіях – вибори мають відбуватися лише після відновлення контролю над окупованими територіями Донбасу і Криму. «В іншому випадку, – переконаний блогер, – такі дії мають розглядатися як капітуляція і зрада національних інтересів».

На акцію «Година протесту проти капітуляції» прийшов і учасник російсько-української війни Ігор Шевченко, який у 2015-2016 роках відстоював цілісність України на Донбасі у складі 72-ї окремої механізованої бригади. Відповідаючи на запитання, чому він тут, колишній командир відділення гранатометників, а в мирному житті – історик, археолог і шахтар, відповів коротко: «Тому що нормальні люди в такій ситуації сидіти вдома не можуть».

Ігор Шевченко – історик, шахтар і воїн в одній особі

Коментуючи ситуацію щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, Ігор Шевченко зазначив, що нас в чергове намагаються перевірити, чи погодимось ми на ті рішення, які намагаються прийняти. «Їм навіть не потрібна якась наша думка, а лише мовчазна згода, – зазначив історик, шахтар і воїн в одній особі, – тому в жодному разі ми не повинні мовчати, бо наше мовчання може обернутися черговою трагедією для України». На запитання, чи готовий знову іти воювати, якщо не вдасться досягти миру на Донбасі, колишній боєць 72-ї окремої механізованої бригади зазначив: «Мій тривожний мішок постійно стоїть вдома зібраний».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати