Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Друге життя — молодість»

У Дніпрі вже другий рік працює «Університет третього віку». «День» поцікавився враженнями «студентів» від унікального проекту
13 липня, 12:20
ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ УНІВЕРСИТЕТУ ТРЕТЬОГО ВІКУ, М. ДНІПРО

У березні 2017 року в Дніпрі стартував та досі продовжується соціальний проект «Університет третього віку» для літніх людей, які прагнуть нових знань. Хоча схожі заклади існують в Києві, Ужгороді, Чернівцях, але у м. Дніпро університет — особливий, бо, окрім повсякденного навчання, тут відбуваються також різні культурні заходи. Старші люди можуть навчатись за декількома напрямами — психологія, правознавство, комп’ютерні технології, іноземні мови (англійська, німецька, польська), здоровий спосіб життя, мистецтво (хоровий спів та рукоділля). Викладають студентам педагоги п’яти вищих навчальних закладів Дніпра. Навчання є безоплатним. Крім того, в межах проекту слухачі можуть безоплатно відвідувати концерти та вистави.

Для того, щоб переконатися в унікальності саме цього університету, пропонуємо почути відгуки студентів, які там навчаються:

Людмила Костіна, член ініціативної групи філіалу ж/м Північний, розповідає: «Я вже 2 роки відзаймалася в університеті і не збираюся зупинятися. Навчання урізноманітнило моє життя. Я слухала лекції з психології, правознавства, про здоровий спосіб життя». «Також вивчала німецьку мову, і під час уроків зрозуміла, що з такими викладачами за рік зможу вільно розмовляти німецькою, — коментує всміхнена Людмила Миколаївна, — Все дуже цікаво, навіть не вистачає часу, бо хочеться ще більше навчатися. Зараз у нас канікули, а вже з жовтня я знову побачуся зі своїми друзями та викладачами університету».

Пані Людмила розповідає, що це саме вона була одним з ініціаторів флешмобу літніх людей у Дніпрі (нагадаємо, «День» писав про нього у №107 від 19 червня 2018 року), та готова й надалі вкладати багато зусиль для подальшого розвитку проекту.

В’ячеслав Забелін, помічник депутата м. Дніпро, у цій програмі теж уже досить давно, відвідує лекції з правознавства, вивчає іноземні мови, безоплатно відпочивав у пансіонаті «Лісний». «Було багато культурних заходів, відвідування театрів, філармоній. Також я був на шаховому турнірі. Особливо мені подобається доречність і цікаві заходи в «Університеті третього віку», те, що навчання проводять кваліфіковані спеціалісти, — ділиться В’ячеслав Михайлович. — Наступного року я теж збираюся навчатися».

Велику вдячність висловлює і Любов Шугурова: «Претензій у мене жодних, це я можу відповісти одразу. Люди, які організували проект і опікуються ним у відповідному департаменті мерії, піклуються про нас, надзвичайно чуйні та уважні, хай що б ти попросив, завжди готові допомогти. Куратори організовують корисні заходи. Наприклад, коли ми збиралися відновити інсталяцію «Я люблю Дніпро», все було якось по-домашньому, настільки дружній колектив, всі приходили зі своїми сім’ями, я наприклад — з онучкою. З великим задоволенням відвідувала оперний театр, знайомих теж запрошувала. Також я полюбляю ходити на дихальну гімнастику, де отримую багато позитиву. Під час зустрічей ми знайомимося, спілкуємося, обмінюємося своїми думками.

Ще запам’яталася поїздка в Петриківку, де ми побачили унікальний петриківський розпис та чудову природу. Куратори вкладають душу у свою роботу, особливе дякую меру Борису Філатову. Я знаю багато пенсіонерів, які теж відвідують університет, ніхто ще не говорив чогось поганого. Ми — люди покоління, яке звикло до великої відповідальності, і ми бачимо, що про нас піклуються. Велике дякую за те, що цей соціальний проект дав можливість нам відчути себе знову потрібними, в мене є і діти, і онуки, але це інше, це друге життя — молодість».

«Університет третього віку — унікальний проект. Тисячі пенсіонерів мають змогу не лише поспілкуватися одне з одним, а й отримати нові знання, вивчити іноземні мови та комп’ютерну грамоту або здобути навички з агрономії. Це — своєрідна соціалізація та можливість провести вільний час із користю. У мерії Дніпра є ще один унікальний проект — безкоштовний муніципальний табір «Золотий вік», де дідусі та бабусі можуть тиждень відпочивати у комфортних умовах і на свіжому повітрі. Ці ініціативи розвиватимуться й надалі», — зазначив нещодавно очільник Дніпра Борис Філатов. І це саме те, що потрібно дніпрянам поважного віку, адже всі наші співрозмовники кажуть, що з нетерпінням чекають завершення «канікул».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати