Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

38 мільйонів – на Центр тероборони

На Херсонщині хочуть підвищити спроможність регіону реагувати на надзвичайні ситуації та військові загрози
19 лютого, 10:02

Протягом 2020—2022 років у Херсонській області планують створити Центр територіальної оборони, опираючись на досвід Союзу оборони Естонії. На створення і функціонування такого центру із державного, обласного та місцевих бюджетів планують залучити 38,2 млн грн.

Про це йдеться у «Програмі розбудови територіальної оборони Херсонської області», яку розробив Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи обласної державної адміністрації. Текст програми опублікований у розділі розпоряджень голови ОДА.

ОБҐРУНТУВАННЯ

Автори програми починають із критики нинішньої системи тероборони в Україні, яка успадкувала радянські методи і «здійснюється найбільш дешевим і найменш ефективним шляхом і до певної міри не відповідає сучасним вимогам та існуючим загрозам». Автори зазначають, що наявна система не передбачає участі сил тероборони в заходах цивільного захисту населення у мирний час та в умовах особливого періоду.

«Комплектування підрозділів територіальної оборони має бути змішаним. Насамперед необхідно здійснювати відбір на добровільних засадах за рахунок місцевого населення та молоді, яка досягла повноліття, а потім комплектувати відповідно до мобілізаційних завдань. Потребує перегляду питання щодо залучення жінок та молоді до військової служби в резерві територіальної оборони», — йдеться в тексті програми.

ЦЕНТР ТЕРОБОРОНИ

Обласна влада пропонує переглянути підхід до формування загонів тероборони, а також визначає для них такі завдання, як посилення охорони адмінкордону з Кримом, охорона та оборона стратегічно важливих об’єктів, боротьба з диверсійно-розвідувальними силами агресора, допомога під час аварійно-рятувальних робіт, захист населення від наслідків воєнних дій та інші аспекти.

Для координації цього напрямку на Херсонщині планують створити окремий Центр тероборони «за моделями подібних структур провідних країн світу, зокрема Союзу оборони Естонії». Такий Центр, зазначають в ОДА, займатиметься низкою напрямків, серед яких формування військового резерву для комплектування підрозділів тероборони; взаємодія з громадськими об’єднаннями для залучення їх до заходів із підготовки та ведення тероборони; військово-патріотичне виховання молоді; підбір та рекрутинг кандидатів для вступу на контрактну службу в резерві; проведення навчань для підрозділів тероборони.

За естонським зразком на Херсонщині пропонують створити спілки за віковим та гендерними принципами комплектування. Наприклад, дитячо-юнацька спілка (до 18 років), яка забезпечить участь дітей та юнаків у військово-патріотичному вихованні з елементами допризовної підготовки. Молодіжна спілка (від 18 років), яка готує кандидатів для підрозділів територіальної оборони. Члени спілки мають право під час навчання в закладах освіти укласти контракт і бути зарахованими до резерву територіальної оборони. Жіноча спілка — об’єднує жінок, які беруть участь у заходах тероборони і проходять підготовку із загальновійськових, медичних і тилових питань.

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

На думку авторів програми, її реалізація дасть змогу підвищити спроможність регіону до попередження, реагування, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і загроз військового характеру; підвищити рівень бойової готовності військовозобов’язаних та резервістів; збільшити військовий резерв людського ресурсу для підрозділів тероборони, його навченість та готовність до виконання завдань за призначенням; забезпечити взаємодію з громадськими об’єднаннями, щоби залучати їх до заходів тероборони.

БЮДЖЕТ

Цьогоріч програму розбудови тероборони Херсонської області планують профінансувати на 37,7  млн грн. На 2021/2022 роки сумарно планують надати приблизно 460 тис. грн з можливістю перегляду щорічних витрат. Всього на програму планують залучити 31,8       млн грн із держбюджету, ще 3,6 млн із обласного і 2,3 із місцевих бюджетів області.

2020 року на створення та облаштування Центру тероборони планують витратити 18 млн грн. За ці кошти відремонтують будівлі Центру, підведуть комунікації, облаштують плац, спортивний майданчик, медпункт, чергову частину, кімнату зберігання зброї. За державні кошти збираються також облаштувати лекційну аудиторію і два навчальних класи з меблями та комп’ютерами. На базі Центру створять і казарму на 500 місць з облаштуванням відповідних побутових умов: харчоблок, їдальня, туалети, лазне-пральний комплекс, місця відпочинку.

З обласного та місцевих бюджетів збираються профінансувати різні матеріальні засоби для проведення навчань підрозділів тероборони. Це медичне забезпечення, засоби зв’язку, паливо, фарба, колючий дріт, мішені тощо.

ДОСВІД

Варто зазначити, що попередній голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв активно просував ідею розвитку загонів тероборони в області.

Втім, процес підбору кадрів, їхня мотивація, фізична підготовка і зміст навчальних зборів викликали багато критики. Навчання перетворювалось на добровільно-примусові збори, які в деяких випадках закінчувалися порушеннями дисципліни та самовільним залишенням розташування підрозділів. На збори «зганяли» чиновників із ОДА, РДА, інших органів влади та місцевого самоврядування, а також військовозобов’язаних чоловіків.

Під час навчань 2018 року в ОДА хотіли навіть провести парад тероборони вулицями Херсона. Однак згодом від цієї ідеї відмовилися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати