Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Небезпечна розтяжка...

«Українські еліти мають домовитися і дати зрозуміти Росії, що ми міцна держава, агресія проти якої отримає консолідовану відсіч», — Володимир ХАНДОГІЙ
25 листопада, 20:01
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Сьогодні влада, а з нею і країна, по-суті, опинилася на розтяжці. В нашій історії, особливо незалежній, так вже бувало. І в цьому в більшості випадків винен сам український політичний клас, який допускає і формує відповідні умови. Яка небезпечна ситуація склалася наразі?

З одного боку, Україну трусить від постійних внутрішній скандалів. Останнім часом владу активно критикують через «вагнергейт», до якого днями додався ще однин скандал — журналісти оприлюднили розслідування про «4-денне святкування з феєрверками, концертами, макетами» дня народження керівника Офісу Президента Андрія Єрмака. У ньому зокрема йшлося, що президент і його офіс буцімто поїхали на державну дачу й використовували гелікоптери ДСНС, аби доставити людей до резиденції в Карпатах. В ОП та сам Єрмак вже відреагували і заперечили викладені в розслідуванні факти.

Подібні скандали підривають єдність країни і роблять владу слабкою. Особливо, коли проти неї об’єднуються внутрішні гравці і б’ють по наявним больовим точкам. Ще гірше, коли серед політичних опонентів, які допомагають розхитувати ситуацію, немає якісної альтернативи. Зрозуміло, що політична опозиція і суспільство мають контролювати владу, вказуючи на її помилки і порушення, але вся ця ситуація однозначно грає на руку ворога. 

З іншого боку, є агресор, який знаходиться не просто на нашому порозі, а вже у хаті, погрожуючи подальшим наступом. Для Москви важливо залякувати ззовні і створювати проблеми зсередини країни. Якщо є хоч якісь маленькі підстави для скандалу, вони це використовують, той же «вагнергейт» Кремль розкрутив по повній. Якщо ґрунту для скандалу немає, вони його конструюють.

У середу в центрі Києва декілька тисяч людей взяли участь в акції противників вакцинації проти COVID-19. Деякі з них тримали в руках плакати з перекресленими QR-кодами — це мало символізувати опір обмеженням, які влада вводить для невакцинованих. Як з’ясували журналісти, QR-коди, зображені на плакатах, ведуть на сайт... російської партії «Единая Россия».

«Центром протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України, як повідомлялося раніше, було виявлено російську інформаційну спецоперацію, спрямовану на максимальне зменшення рівня вакцинації населення України... Підтвердженням реалізації спеціальних інформаційних антивакцинаційних заходів зі сторони Російської Федерації є проведення чергового маршу противників вакцинації від COVID-19, учасники якої на плакатах «Стоп QR-код» розмістили QR-код, який дає перехід до сайту російської політичної партії «Єдина Росія», — йдеться в повідомленні на сайті РНБО України.

Росії потрібен хаос в Україні. При цьому Владімір Путін вимагає гарантій безпеки для РФ від Заходу — не переходити, мовляв, «червоні лінії», які він фактично визначив за рахунок безпеки і незалежності України. Це точно не в наших інтересах, українська державність не вимірюється фантазіями «червоних ліній» Путіна. Але для того, щоб ми були сильними у відповідь на російську агресію, потрібна єдність зсередини. І конструктив.

«В Україні ситуація, дійсно, патова в тому плані, що у нас досі не сформовано внутрішнього консенсусу, — коментує «Дню» Володимир ХАНДОГІЙ, посол України у Великобританії (2010—2014). — Це стимулює розбрат в українському політикумі. І цей розбрат, в першу чергу, підживлюється Росією, як один з елементів гібридної війни, що не може не послаблювати позиції України в світі. Для цього це й робиться. А слабких сусідів дуже легко взяти «під крило», як це зробив Путін з Білоруссю. Внутрішня ситуація в Україні зараз аж ніяк не сприяє мобілізації конструктивних зусиль народу навколо лідера, щоб протистояти агресивним намірам противника. Де шукати цей консенсус, мені сказати важко.

Сьогоднішня опозиція, дійсно, б’є по больовим точкам влади і це є контрпродуктивним, хоча на словах ця опозиція закликає до об’єднання. З іншого боку, вона роздмухує другорядні теми як, наприклад, святкування дня народження Єрмака. Такі речі мають значення, але в плані боротьби під час президентських або парламентських виборів. Тоді закономірно витягаються «скелети з шафи», і на ці «скелети» люди будуть реагувати голосуванням. Але в умовах, коли ми реально знаходимось під загрозою подальшої агресії, витягати подібні речі не є продуктивним. Все це елементи гібридної війни, яка полягає в розхитуванні ситуації в державі для того, щоб ефективнішим був гіпотетичний наступ на нашу країну, який цілком можливий. 

Тому перше, що треба зробити, це домовитись елітам. Ворогу треба дати зрозуміти, що ми міцна держава і будь-яка спроба агресії буде наражатись на якісний спротив і консолідовану відсіч. Хто може бути ініціатором такого консенсусу? Тут потрібна комунікація влади і суспільства. Цього дуже не вистачає. Та ж сама історія з «вагнергейтом» є типовим прикладом відсутності такої адекватної комунікації і роз’яснень. Але і влада не має давити приводів для розгулу критики на свою адресу. На жаль, за 30 років незалежності ми ще не створили якісний продукт у вигляді міцної держави. Якщо раніше ми всі говорили про історичну і інституційну пам’ять, яку треба підтримувати, то сьогодні маємо якісь спорадичні кроки без урахуванням історичного досвіду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати