Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Саджати – з розумом

Чому майбутня акція з висадки мільйона дерев викликає занепокоєння екологів та як зробити її максимально корисною для природи
03 березня, 18:42
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

21 березня Україну чекає безпрецедентна за своїм масштабом висадка рослин. Мільйон нових дерев у межах акції «Озеленення України» з’явиться по всій території країни: від скверів у великих містах до малих сіл. Проєкт діє в межах глобальної ініціативи з висадки 100 мільйонів дерев у 100 країнах світу. Організатори акції також претендують на те, щоб установити рекорд України.

«Багато хто думає, що наша головна мета — це реєстрація рекорду, — розповідає всеукраїнська координаторка проєкту «Озеленення України» Надія ЧИСТЯК. — Але це не зовсім так. Ми маємо на меті відновлення екосистеми України та світу загалом і розвиток екологічної свідомості наших громадян. Ми хочемо стати локомотивом, показати, що може Україна. Поки президент США Дональд Трамп говорить, що буде реалізовувати екологічні проєкти в цьому році і поширювати це світом, ми покажемо, що вже це зробили та дійсно можемо бути екологічно активними».

До організаторів акції вже надійшли тисячі запитів окремих людей, громадських організацій, міських, обласних рад та територіальних громад, які хочуть долучитися та озеленяти території. Нині, за підрахунками Надії Чистяк, вдасться висадити навіть більш як мільйон рослин.

Безперечно, всі розуміють, що висаджувати дерева — важливо. Але екологів, зі свого боку, ця акція стурбувала. Вони звернулися з відкритим листом до організаторів та учасників ініціативи, щоб застерегти їх: садити дерева корисно, але не всі і не всюди.

ОЛЯ МУЗИЧЕНКО. ЗЕЛЕНЕ МІСТО. ВИСТАВКА WWF ЕКОПЛАКАТІВ «ПРО ЛІС». ФОТОРЕПРОДУКЦІЯ АРТЕМА СЛІПАЧУКА

«НЕ ВІДБИРАЙМО ПРОСТІР У ПРИРОДИ»

Голова правління «Української природоохоронної групи» Олексій ВАСИЛЮК переконаний: будь-яку хорошу ініціативу можна зіпсувати, якщо підійти до неї не належним чином. Більшість людей в Україні позитивно сприймають ідею висадки дерев, але є два моменти, які потрібно врахувати, щоб акція мала позитивний ефект для природи. По-перше, всі висаджені дерева мають бути представниками власне української флори.

«Кожен, у кого в саду або біля хати ріс горіх, чудово пам’ятає, що під ним земля майже пустує, — наводить приклад Олексій Василюк. — Це дерево родом з інших частин планети, тому наші рослини не можуть під ним рости, комахи — їсти, а птахи на ньому не гніздують. Коли ж життєвий цикл таких дерев закінчується, наші мікроорганізми не можуть розкладати те, що від них залишиться. Тому, щоб акція була корисною для природи, треба саджати наші аборигенні види рослин. Якщо ми будемо використовувати не аборигенні види, то для природи це означатиме, що ми відбираємо в неї простір».

Другий важливий момент — де саме висаджувати дерева. Адже далеко не всі ділянки природи для цього придатні. Ба більше, в нас є цілі регіони, для яких великі скупчення дерев узагалі не характерні.

«Одна річ, коли дерева висаджують у скверах, на прибудинкових територіях, — пояснює Олексій Василюк. — Улітку, коли спекотно (а зараз що далі, то спекотніше) на вулиці дуже не вистачає тіні від дерев. Було б чудово, щоби вулиці стали хоча б на половину затінені. Якщо ж висадка відбуватиметься за межами населених пунктів, тоді постає питання: де саме? Варіантів насправді мало. Там є дороги, заводи, ліси, водойми, поля і залишки степів та луків. З усього цього саджати, ймовірно, вирішать на залишках луків біля річок і на степових схилах, де вони ще лишилися. Але цього робити не варто. Трав’янисті екосистеми реально зникаючі. Луків лишилося приблизно 3% від тих обсягів, які були раніше. Третина Червоної книги України — це представники степового комплексу. На Миколаївщині, наприклад, є місця, де ростуть такі види степових рослин, які збереглися лише там. Тому ці природні екосистеми зачіпати не варто, а я боюся, що саме вони і постраждають, якщо учасники акції не будуть належним чином поінформовані».

Щоб запобігти знищенню природних екосистем «Українська природоохоронна група» вже звернулася з офіційними листами до організаторів акції «Озеленення України» та обласних адміністрацій. Екологи готові допомогти волонтерам визначитися з правильним місцем для висадки та дібрати найбільш відповідні саджанці рослин.

«ОДНОРАЗОВА АКЦІЯ — НЕ НАША ІСТОРІЯ»

У проєкті «Озеленення України» є чотири ключові формати участі. Перший — волонтери. Це люди, які будуть безпосередньо висаджувати дерева в певному регіоні. Вони реєструються на сайті акції, потім їх долучають до обласного каналу зв’язку в «телеграмі». Там вони зможуть побачити, які локації є в їхньому регіоні та прийти на висадку. Друга група — партнери. Вони допомагають з висадками співорганізаторам. Зокрема, можуть надати певну кількість саджанців. Є й інформаційні партнери, які будуть висвітлювати всі висадки по Україні. Також є співорганізатори по областях. Вони повністю займаються процесами організації території, волонтерів, саджанців. Ці люди повністю організовують процес висадки в області. Зокрема надають координаторів на місця. Як бачимо, всі висадки дерев відбуваються досить автономно від основних організаторів. А відповідальність за організацію, вибір місця та саджанців лягає на плечі регіональних керівників акції. Тому в екологів і виникло побоювання, що не всі учасники будуть розумітися на специфіці того, де і що можна саджати.

Зі свого боку організатори акції запевняють: для них важливою є саме екологічна складова, тому вони також закликають учасників ретельно підійти до вказаних екологами пунктів. Щоб допомогти учасникам правильно дібрати локації та саджанці, вони створили експертну групу, яка готова надавати консультації.

«По всій території України досить різні ґрунти та різні дерева, які відповідають кліматичним умовам, — пояснює Надія Чистяк.— Тому від території до території види саджанців будуть різнитися. Якщо говорити про загальноприйняті види дерев, які поширені всією територією країни — це дуб, ялина звичайна, ялина блакитна та граб. Та вибір може бути й інший. Ми стежимо, щоб були висаджені ті дерева, які відповідають умовам певної території. Для нас важливо, щоб ці рослини прижилися. Тому ми створили експертну раду, яка вже консультує регіони на предмет того: що висаджувати, як висаджувати, як обирати посадковий матеріал, як краще за ним потім доглядати. Висадка — це лише 10% роботи, 90% — це догляд. Тому наше завдання — надати якомога більше інформації».

Надія зізнається: висадити дерева зможуть не всюди, де планували. Оскільки акція — всеукраїнська, а територія в нас досить велика, то й кліматичні умови різняться. Тому є регіони, де 21 березня висаджувати дерева не можна. 

«Для нас важливий результат. Ми хочемо, щоб ці рослини справді росли. Зробити одноразову акцію — це не наша історія. Наша історія — допомогти екосистемі. Тому ми будемо видавати сертифікати про встановлення рекорду лише за рік. Коли ми будемо бачити, що ці рослини доглядали належним чином, вони виросли і перебувають у придатних умовах».

«НАС ЦІКАВИТЬ НЕ ПІАР»

Переважно підготовку до акції курують обласні адміністрації. В деяких областях департаменти екології самостійно зверталися до науковців та підготували списки рослин, які можна висаджувати на їхніх територіях. Але деякі організатори на місцях також долучилися до цього процесу. Наприклад, координаторка проєкту «Озеленення України» в Марганці Юлія БОНД дізналася про можливість консультації з професіональними екологами та вирішила працювати з ними напряму, щоб дібрати місця для висадки максимально вдало.

«Я бачу сенс цієї акції не просто в тому, щоб висадити дерева. Я хочу підвищити екосвідомість людей, зокрема школярів. Проєкт має на меті не просто висадку дерев, а й просвітницькі заходи в школах, майстер-класи, воркшопи. Також це можливість об’єднати людей, озеленити місто, покращити його. Ми залучили до роботи також ландшафтних дизайнерів, хочемо зробити дизайн для шкіл, дитячих садків, ОСББ. Особисто мені рекорд, як такий, не потрібен. Я екоактивістка і спілкуюся в колі таких самих людей. Нас цікавить не піар. Ми хочемо зробити справу, корисну для природи», — пояснює Юлія.

У Марганці планують висадити 10 000 дерев. Поки можливі місця висадки ще на розгляді в міській раді. Але Юлія запевняє, щойно їх затвердять, консультації з екологами — продовжать. Активістка закликає і своїх колег у інших містах підійти відповідально до цього питання.

Організатори події та екологи сподіваються, що всі учасники врахують особливості своїх регіонів, і акція зробить наші міста та містечка зеленішими. Щоб відстежувати результати, після 21 березня планують створити інтерактивну мапу висадок, куди вноситимуть усю інформацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати