Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Книга сильних сенсів»

Бібліотека газети «День» формує колективний імунітет проти імперських «вірусів»
28 жовтня, 17:49
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Книжки «Дня» відомі своїм «сузір’ям» авторів. Адже щоразу робота над книжковою новинкою об’єднує відомих істориків, культурологів, літературознавців, філософів... Не стало винятком і видання «Детокс», яке пропонує українцям новий погляд на власну минувшину та надає вектор для подальшого розвитку. Цього разу саме одна з авторок книжкової новинки «Дня» поділиться роздумами про необхідність «детоксикації» української історії.

Анна ДАНИЛЬЧУК, доцентка Волинського національного університету імені Лесі Українки, авторка «Дня»:

— Мені особливо приємно й радісно розповісти трохи більше про нову книгу з Бібліотеки всеукраїнської газети «День» — «Детокс». Це дуже красиве й сильне видання, яке допоможе нам разом подолати токсичний і задавнений комплекс жертви. І оскільки всі видання газети «День» відрізняються від багатьох українських книжок з історії, філософії, політики, мені б хотілося, щоб цей мій огляд також трошки відрізнявся від типових оглядів книжок. І, можливо, він нагадає вам такі популярні нині на «Ютубі» огляди технологій і новітніх гаджетів. Тому що книгу «Детокс» можна порівняти з набором інструментів і новітніх технологій, які допомагають українцям діагностувати свої історичні хвороби, якісно їх пролікувати і що головне — сформувати колективний імунітет. Бо, маючи такого сусіда, як Росія, нам варто завжди бути готовими до того, що їхні віруси залітатимуть у наше інформаційне поле, а наше завдання — формувати колективний імунітет і будувати успішну європейську Україну.

Напевно, однією з найулюбленіших технологій, яку «День» застосовує при створенні своїх книжок, для мене є авторський колектив, поєднання абсолютно різних голосів: фахівці у сфері історії, політики, філософії, державотворення, дипломати, поети, журналісти — люди, які аналізують важливі історичні етапи нашої держави, цікаві історичні персоналії через призму власного досвіду. Тож коли ви робите висновки з їхніх текстів, то можете бути певні, що це верифікований комплексний погляд на історію України та інших держав, які впливали на формування нашого суспільства. Ця якість гарантує концентрат корисних речовин, які читач отримає, знайомлячись із «Детоксом».


«ДЕТОКС» АБО УНІКАЛЬНИЙ ЛІМІТОВАНИЙ НАБІР (КНИГА Й ВИШУКАНИЙ АРТ-СУПРОВІД — ЧАЙ, ЗІБРАНИЙ ІЗ ЦІЛЮЩИХ ТРАВ, ТА ЕКСКЛЮЗИВНА АРОМАТИЧНА СВІЧКА) МОЖНА ЗАМОВИТИ НА САЙТІ ЧИ ПРИДБАТИ В РЕДАКЦІЇ ЗА АДРЕСОЮ: М. КИЇВ, ВУЛИЦЯ ІВАНА ФРАНКА, 42Б (ДЕТАЛІ, ЯК ЦЕ ЗДІЙСНИТИ, ЗА ТЕЛЕФОНАМИ: 067 242 54 00; (044) 303-96-23) / ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ АННИ ДАНИЛЬЧУК
 

У мене є кілька примірників цієї книги, тому що видання газети «День» — це найкращі подарунки для людей, яких ви любите й поважаєте. Я вважаю, що не гірше за портрети президентів вони можуть прикрашати найрізноманітніші кабінети. Тож коли книга потрапить вам до рук, не поспішайте, адже «День» має хорошу традицію кодувати багато сенсів і повідомлень не лише в текстовій частині, а й в оформленні й навіть у закладці. Проте мене одразу вразило питання, яким книжка звертається до читача: «Як Київ керував своїми провінціями в добу Давньої Русі?» Мені страшенно подобається такий погляд на нашу історію, бо Київ і справді був центром унікальної демократичної держави, а Москва упродовж багатьох століть була простою сердитою провінцією, яка постійно намагалася відхопити шматок нашої історії, нашої культури, наших сенсів.

Я люблю передмови Лариси Олексіївни й неодноразово казала, що вони заслуговують на окрему книжку чи книжки, і в цій передмові вона як справжній психотерапевт cтавить таке важливе питання: як нам допомогти Росії? І, здавалося б, питання незвичне для російського вуха — навіщо нам допомагати Росії, яка анексує наші території й шматки нашої переможної історії. Проте насправді відповідь теж психотерапевтична. Росія постійно перебуває у кризі власної культурної ідентифікації. І ось це її бажання анексувати нашу історію, нівелювати Україну як самостійну державу є наслідком кризи ідентифікації та бажання перебрати нашу історію й створити міф Російської імперії.

Прочитавши ці тексти, ви вчергове переконаєтеся у тому, що Україна без Росії можлива, і Україна прагне бути без Росії. А от Російська імперія не бачить свого майбутнього без України, і чимало проблем нашого сьогодення є наслідком власне цієї їхньої кризи самоідентифікації, яку «Детокс» може допомогти подолати й росіянам. Ця книга — спосіб практично застосувати здобутки інтелекту нації й сформувати нову еліту, яка є дуже важливою для самостійності й тяглості нашої історії. І перспектива бути жертвою навряд чи є привабливою для нових поколінь людей, які хочуть досягти успіху за життя.

Ще одна унікальна технологія, яку застосовує «День» у своїх виданнях, — відхід від типового для України песимістичного, депресивного історичного патріотичного дискурсу й пропонування оптимістичного погляду на наше майбутнє. Навіть розбір помилок і проблем, які були й, на жаль, будуть у нашому житті, тут завжди супроводжується якісною аналітикою і перспективами, яким чином ми можемо уникнути в майбутньому таких помилок, як ми повинні поводитися, щоб із жертви перетворитися на сильну європейську державу. Звичайно, природно, що після століть колоніальної історії, після радянської окупації, Голодомору-геноциду, «Розстріляного Відродження», Чорнобильської катастрофи і ще сотень трагічних подій новітньої історії України комплекс жертви міг сформуватися. І ми проживаємо й проговорюємо дуже багато травматичних досвідів.

Однак разом із тим «Детокс» пропонує багато прикладів успішних українських історій, багато прикладів сильних особистостей, які послужили становленню не завжди Української держави, іноді інших імперій, але це свідчить про те, що українська нація має якісь особливі риси, які всупереч багатьом історичним несправедливостям і трагедіям допомогли нам вистояти. І сьогодні в нас є українська культура, українські традиції, Українська держава. Наприклад, УПА, яка в часи Другої світової війни боролася проти двох зол — Гітлера й Сталіна. Мало які інші армії без держави спромоглися такої важливої місії. А Київська Русь, яка є прикладом дуже демократичної й сучасної як на ті реалії держави?! Навіть сама назва Київська Русь, Україна-Русь — усе тут тлумачиться і наповнюється додатковими сенсами.

Я переконана, що українці й справді у свій час робили багато помилок, коли допомагали становленню Російської імперії. Зокрема, українці дали їй культурні коди доступу до європейської цивілізації, про це говорять автори «Детоксу». Проте сьогодні навпаки — ми захищаємо вже європейську демократію на кордоні з Росією з її загарбницькими планами.

Мій текст у цій книжці називається «Союз неможливий» і теж розповідає драматичну історію, варту окремого фільму, Миколи Скрипника, наркома з освіти, який активно займався українізацією, а з її закриттям, зі стартом «червоного терору» і сталінських репресій був вимушений покінчити життя самогубством. І за неперевіреними переказами, його останні слова були: «Не можна бути українцем і комуністом водночас».

«Детокс» — це книга сильних сенсів, зібраних разом під дуже чутливим і тонким керівництвом Лариси Олексіївни, яка знову випереджає наше сьогодення у сенсах, які потрібні нам. І хоч скільки б я розповідала про авторів і сенси, які тут закодовані, найважливіше, що ви можете зробити, — це зануритися у читання цієї книги. Я впевнена, що ви отримаєте величезне задоволення від того, що ми є спадкоємцями великої і сильної держави, й упродовж тисячоліть незалежність завжди до нас повертається. А сьогодні ми маємо унікальний шанс продовжити цю незалежність на тисячі років, позбавившись комплексу жертви й відчувши голоси багатьох поколінь, які завжди боролися за незалежність, які сформували унікальні риси української нації, про які ми тут вам, разом з усіма авторами «Дня», розповідаємо.

***

«Детокс» або ексклюзивний лімітований набір (книжка й вишуканий арт-супровід) можна замовити на сайті чи придбати в редакції за адресою: м. Київ, вулиця Івана Франка, 42 Б (деталі, як це здійснити, за телефонами: 067 242 54 00; (044) 303-96-23).

ВІД РЕДАКЦІЇ:

Усі, хто придбав, читає «Детокс» і хоче поділитися враженнями, — надсилайте свої думки на пошту [email protected], долучайтесь до обговорення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати