Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правда про самих себе

«Детокс» посилює позиції української нації в конкурентному світі
30 вересня, 20:05
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Книги з Бібліотеки «Дня», як і сама газета, створені «на виріст», і видання «Детокс» у цьому вкотре переконує. Задум книги з’явився давно, визрів ще два роки тому — задовго до появи заяв про «подарунки російського народу» колишнім радянським республікам і «один народ» (які нині зробили новинку «Дня» ще більш гостроактуальною).

Як зазначає головна редакторка газети «День», авторка ідеї «Детоксу» Лариса ІВШИНА: «Книга пов’язана з глибоким розумінням: щоб очиститись від нашарувань і «шлаків» минулого, історію обов’язково треба насамперед передумувати, а тоді переписувати. Із колосального арсеналу української історії нам сьогодні найбільше потрібно те, що зміцнює наші сили для протидії всім спробам ввергнути нас знову в комплекси, зобразити випадковістю чи жертвою історичних обставин». «Наш етнос отруєний токсинами чужої пропаганди, невдячності, меншовартості. Ми часто себе недооцінюємо. Ми звикли дивитися на себе як на колоніальний народ, на жаль. Це нам вкладали в голови не тільки росіяни, а й поляки, австрійці, румуни та ін.», — підтримує задум книги професор, філософ, науковець, завідувач кафедри історії держави і права Національного університету «Острозька академія», один із авторів видання «Детокс» Петро КРАЛЮК.

«День» уже давно ідентифікував небезпеку цього образу, адже ще світового рівня учений, відомий дослідник Голодомору, багаторічний колумніст, редактор англомовного The Day Джеймс Мейс застерігав, щоб ми не дозволяли, аби з нас робили жертву, бо марно сподіватися на жалість інших країн. Тож, руйнуючи цей образ, «Детокс» посилює позиції української нації в конкурентному світі.

Один із способів, як сформувати новий погляд на власну минувшину і для нас самих, і для іноземців — це взяти відповідальність за всю свою історію. Не тільки за ті сторінки, якими ми пишаємося: коли ми демократизували чи руйнували імперії, демонстрували дивовижну стійкість у концтаборах (ці теми також висвітлені в книзі). А й ті, які нам не завжди приємно згадувати. Зокрема, «Детокс» показує, що українці були тими, хто будував Російську імперію. «Чиїми були наші в Політбюро?» — одне з багатьох питань у книжковій новинці «Дня», які раніше мало хто ставив з такої перспективи. А головне, порушуючи питання про переосмислення нашої історії, ми з кожним кроком стаємо ближчими до правди про наше минуле.

Ба більше, розкриваючи механізми «фабрики отрут», «Детокс» спонукає задуматися, а хто творив раніше й творить нині образ українців? Чи справді історії про «хату скраю», «де два українці — там три гетьмани» — це про нас? Тож «Детокс» дає імпульс і до пошуку правди про самих себе.

КОМЕНТАРI

«БРАКУЄ ТАКИХ ВИДАНЬ, ЯКІ ВІДКРИВАЮТЬ ІНШИЙ ПОГЛЯД»

Юліана ЛАВРИШ, доцентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Iвана Франка:

— Дуже приємно, що цьогоріч ми мали можливість зустрітися на Форумі, адже пандемія внесла корективи в наше життя. Вся Бібліотека газети «День» — це високе інтелектуальне чтиво, яке дуже гарно «упаковане», дуже стильно. Можна було б назвати книгу «Протиотрута», але це не настільки вишукано звучить, як «Детокс». Книга продовжує місію попередніх книг, які вже були в Бібліотеці газети «День». Приємно, що «Україна Incognita» вибрана з-поміж інших як претендент на звання знакової книжки нашої незалежності. Я читала цю книжку кілька разів, і вона для мене була дуже підручною. Це визнання! Тож я вітаю газету! «Детоксу» бажаю процвітання, такого ж успіху, як у всіх інших книг «Дня». Бо насправді дуже бракує таких видань, які б відкривали нам інший погляд. Вітаю нову книгу зі стартом!

«НОВИЙ БЕСТСЕЛЕР БІБЛІОТЕКИ ГАЗЕТИ «ДЕНЬ» ТА ЛАРИСИ ІВШИНОЇ», — НАПИСАЛА ПРО «ДЕТОКС» НАРОДНА ДЕПУТАТКА ВІКТОРІЯ ПОДГОРНА / ФОТО З ФБ-СТОРІНКИ ВІКТОРІЇ ПОДГОРНОЇ

«ФЕНОМЕНАЛЬНИЙ ЗАДУМ І ЙОГО ВТІЛЕННЯ»

пан Богдан, книгознавець:

— «Детокс» має блискучий перелік авторів! Річ у тім, що раніше я те, що мене цікавило, з газет вирізав (передплачував і передплачую дотепер до 20 українських видань). А тут усе зібрано в одній книзі, це просто феноменальна робота й феноменальний задум і його втілення! Дуже вам дякую за це! З початком війни з росіянами, переосмислення нашої історії здійснило величезний крок уперед. Хоча й просунулися ми, звичайно, недостатньо. І тут багато чого залежить від активності влади, бо все, на мою думку, можна зробити максимум за п’ять років. Після Другої світової війни в Німеччині людям з усіх екранів, радіо, газет лунала інформація про злочини гітлерівців, читали лекції в усіх навчальних закладах, і за п’ять років свідомість людей змінилася, повернулася до норми. Так само і в Україні потрібно чинити, щоб значно швидше ми звільнилися від пут Московії й узагалі будь-яких іноземних пут.

«МЕНТАЛЬНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ ДЛЯ РУХУ ВПЕРЕД»

Микола IВАНЦIВ, багатолітній читач газети «День»:

— «День» — дуже серйозна, цікава газета й різноманітна з погляду рубрик, тем, які вона висвітлює. Я її давній читач, щороку її переплачую й продовжуватиму це робити, бо вважаю «День» найкращою газетою України й хотів би, щоб вона залишалася надалі, і саме в друкованому варіанті. Однією з ключових тем для газети є історія, про яку пишуть дуже поважні й цікаві автори. Книги «Дня» дуже важливі для розуміння наших здобутків чи проблем, на яких ми нині зациклилися, які нас не пускають швидшими кроками робити перетворення. Я не кажу про реформи, йдеться про ментальні перетворення, суто людські, які нам дали б змогу зробити поступ до світової цивілізації, як ми її розуміємо зараз. Адже з цих ментальних змін усе й починається. І тут заглиблення в читання дає змогу робити ці правильні висновки. Єдина проблема (не газети, а нас, читачів), що ці теми мало цікавлять широкий загал. Тому, можливо, й немає того поступу, про який ми говоримо. Тому що тираж такої газети мав би бути шаленим. Якщо люди вважають себе українцями й хочуть добра Україні, то мали б підтримувати цю інтелектуальну українську газету. Я на тому завжди стою і буду стояти, бо в цьому той фундамент, який би дав змогу міцно опертися на нашому ґрунті (а він зараз дуже хисткий), стати міцно на ноги й підніматися.

«ЖИТТЄДАЙНІСТЬ І ЖИТТЄСТВЕРДНІСТЬ»

пані Роксоляна, лікарка-стоматологиня:

— Ми роками захоплюємося газетою «День». Читаємо постійно, бо в «Дні» закладені основи України. Пані Лариса Івшина — геніальна жінка, це наша любов. Те, що публікується в газеті «День» — життєдайність і життєствердність для нас. Наша бабуся, яка прожила 90 років, теж завжди читала «День». І навіть хотіла написати пані Ларисі Івшиній лист подяки. Бабуся зберігала всі примірники газети, і я бережу. Ви високі інтелектуали! Дуже шануємо вас.

«МОДЕРУЄТЕ СУЧАСНЕ ЖИТТЯ»

пані Iрина, археолог:

— Побачила інформацію на сторінці пані Івшиної в соціальних мережах про вашу нову книжку «Детокс», тому й прийшла спеціально на Форум видавців, щоби придбати. Сподіваюся, що ваше видання справді буде для мене детоксом. Дуже поважаю ваші книжки з Бібліотеки «Дня». Маю їх усі в своїй книгозбірні. Ви піднімаєте важливі теми, модеруєте сучасне життя. Це — дуже важливо. На вас орієнтуються! Хочу побажати «Дню»-уродиннику натхненної праці, нових проєктів, цікавих ідей. І сказати, що ми щороку чекаємо на ваші книжки! Тому — не зупиняйтеся!

* * *

«Детокс» чи ексклюзивний лімітований набір (книга й вишуканий арт-супровід) можна замовити на сайті або придбати в редакції за адресою м.Київ, вулиця Івана Франка, 42Б (деталі, як це здійснити, за телефонами: 067 242 54 00; (044) 303-96-23).

ВІД РЕДАКЦІЇ

Всі, хто придбав і читає «Детокс» і хоче висловитися, надсилайте свої думки, долучайтесь до обговорення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати