Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні презентували міжнародний музичний альбом "Звуки Чорнобиля"

29 жовтня, 09:57

26 жовтня в Україні почався справжній музичний марафон проєкту «Звуки Чорнобиля», до кінця тижня на сайті проєкту — soundsofchernobyl.org з’являться всі пісні та кліпи новоствореного тематичного альбому, присвяченого переосмисленню трагедії українськими та міжнародними музикантами.

Вже можна подивитись кліпи трьох перших учасників: Стасік — Сліпа пляма, KAZKA x RUNSTAR — Острів, KRUTЬ — Кімната. Наступними днями вийдуть кліпи від ATOMIC SIMAO, Сергія Міхалка та Олександра Чемерова, «Вагоновожатые». Всі кліпи ​та відеоблоги про поїздки до Зони відчуження можна переглянути на сайті проєкту: soundsofchernobyl.org

Крім цього в проєкті представили свої треки ісландський гурт GusGus, технодіджей Bjarki, бітбоксер Dub FX, французький гурт TELEPOPMUSIK, музичні роботи яких вийшли раніше. Слідкувате за новинами та зустрічаати нові кліпи можна щодня у соціальних мережах Facebook та Instagram.

«Музичний альбом Звуки Чорнобиля — це сучасне переосмислення відомої катастрофи музикантами, які у кожному треку з різних боків будуть розповідати історії Чорнобиля. Всі композиції альбому об'єднує аудіобібліотека «Звуки Чорнобиля» — колекція звуків Зони Відчуження, які були записані мною у проєкті ARTEFACT ще у 2018 році. Спочатку у 2018 році до нас долучився француз TELEPOPMUSIK, минулого року австралієць Dub FX, тож ми зрозуміли, що і українським виконавцям є що сказати про Чорнобиль, та вже у цьому році ми долучили до проєкту 6 українських музикантів та гуртів. Це дійсно унікальний проєкт, до нас такого ніхто не робив і цей тематичний альбом залишається важливою віхою у музичній історії України», — каже Валерій Коршунов — арт-куратор проєкту та продюсер альбому “Звуки Чорнобиля”.

Чорнобильська катастрофа торкнулася мільйонів людей по всьому світу. Це тяжка історія, говорити про яку болісно і досі, але, як ви знаєте, будь-яку травму треба лікувати. Музика та пісні завжди допомагали відчути та переосмислити. Саме для цього команда українських митців ARTEFACT створила проєкт «Звуки Чорнобиля». Через творчість музикантів цей проєкт допомагає по-іншому подивитися на історію, яка сплела життя стількох людей і назавжди залишиться на мапі світу найбільшою техногенною катастрофою всього за 100 кілометрів від Києва.

«Також у цьому році Знаково і те, що такий альбом створюється за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з управління зоною відчуження, напередодні 35 роковин Чорнобильської аварії», — каже Олександр Кійченко, директор ТОВ Лавіна Концерт, що виконує цей проєкт за підтримки УКФ.

Заступник Голови ДАЗВ, Максим Шевчук щодо підтримки проєкту:

«Зона відчуження – надзвичайне місце, де знаходяться покинуті місця проживання, унікальні технологічні об’єкти, в тому числі стратегічного для держави значення, та саме тут ми маємо мальовничу дику заповідну природу. Це місце, де ми фактично стикаємось із минулим, бачимо сьогодення, і розуміємо, що буде відбуватися в майбутньому – що залишиться пам’яттю, а що отримає свій розвиток.

Ми підтримуємо всі мистецькі проекти, які направлені на розуміння зони відчуження, осмислення уроків катастрофи та зміни наративів людства на «діючи та створюючи, не нашкодь», або «дій відповідально», «краще попередити ніж усувати наслідки.

Такі мистецькі проєкти, як «Звуки Чорнобиля» сприяють Агентству реалізовувати національний проєкт «Магніт України: Чорнобиль», який має на меті розвиток туристичного потенціалу, наукових проектів, залучення інвестицій та інформування з професійної точки зору аспектів та важливості дотримання радіаційної безпеки».

Проєкт «Звуки Чорнобиля» реалізується компанією Лавіна Концерт за підтримки Українського Культурного Фонду та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національного Музею Чорнобиля, МГО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля» та проєкту ARTEFACT.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати