Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Відкритий архів" випустив новий фільм "Хліб"(1929) Миколи Шиковського

28 листопада, 14:22

В онлайн-проєкті Відкритий архів вийшов новий фільм "Хліб" (1929) режисера Миколи Шиковського у супроводі музики Port Mone (Білорусь).

Упродовж двох тижнів його можна безкоштовно переглянути на сайті Довженко-Центру. Показу передує слово режисера Нарімана Алієва, відомого стрічкою "Додому".

За сюжетом "Хлібу", демобілізований червоноармієць вертається в своє село. Захоплений духом колективізму, він переорює межі «куркулів» і засіює їхню землю відібраним у «міщан» зерном. Його батько, людина традиційного світогляду, не вірить, що крадене зерно зійде на краденій землі. Він живе в пантеїстичному світі українського етосу, де гріх має свій матеріальний вимір. Та коли зерно таки сходить, дід визнає правоту сина – заради побудови нового світу старі закони світобудови мають бути зламані.

Кіноепос «Хліб», створений Шпиковським в один рік із довженковою «Землею», утворює з нею парадоксальну світоглядну й естетичну пару. Проте, якщо «Земля» давно увійшла до кінематографічного канону, стрічка Шпиковскього донедавна залишалася невідомою широкій аудиторії. Завершений у жовтні 1929 року «Хліб» вийшов на екрани республіки 4 березня 1930 року, про те до загальнорадянського прокату стрічку не було допущено. Фільм двічі розглядався Державним репертуарним комітетом РРФСР. Обидва варіанти були відхилені.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати