Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До Вінниці повертається відреставрований стіл Симона Петлюри

24 січня, 15:55

Реставрації унікального та знаного експоната з колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею – кабінетного стола голови Директорії УНР Симона Петлюри – завершилася. Виконав цю титанічну роботу завідувач науково-дослідного відділу реставрації меблів Національного науково-дослідного реставраційного центру Олександр Закусило. Як повідомляє директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, результат перевершив усі очікування: стіл набув первісного оригінального вигляду, його доповнено втраченими деталями. Уже незабаром він займе своє чільне місце у 11-ій експозиційній залі.

«Олександр Закусило провів колосальну роботу. Він не тільки зняв старий клей та фарбу з раритетного експоната, але й відновив розкішну стільницю з масонськими зображеннями, котра з часом стала відшарувалася. Крім того, відреставрував різноманітні різьблення у вигляді левів, людських фігур і коней. Оскільки одного лева на ніжці стола не вистачало, то реставратор відтворив його в оригінальний спосіб, – склеюючи дубові дошки між собою так, щоб утворилася голова тварини. Тепер стіл готовий. На початку лютого він повернеться до музею і стане частиною робочого кабінету військового відомства Директорії, який планують облаштувати в експозиційній залі», – каже Катерина Висоцька.

Як писав «День», на реставрацію стіл Петлюри музей передав ще 2019 року. Повернути його мали ще в січні 2020-го, але оскільки стільниця була сильно деформована і розшарувалася, то музей продовжив договір, затягнув процес реставрації і карантин. Але все це пішло на користь. Поки стіл реставрували у Києві, вінницькі музейники власними силами зробили ремонт в експозиційній залі. Оновили виставку, її історичне тло, додали експонатів. Тепер в експозиційні залі №11 буде відтворений робочий кабінет військового відомства Директорії, де чільне місце займе відреставрований стіл Симона Петлюри. Крім нього у кабінеті розмістять шафу, піаніно з вінницького театру, під акомпанемент якого виконували гімн, коли проголошували ІІІ Універсал. Також буде французький сейф 18 століття, який потрапив до музею одночасно зі столом у 1965 році.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати