Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Литві негативно сприйняли плани Іраку подвоїти кількість польотів до Мінська

22 липня, 21:07
Фото: Reuters

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає поганою тенденцією плани Іраку з серпня збільшити кількість польотів до Мінська вдвічі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Не виключаю можливості, що ми інформуємо іракську сторону про нашу стурбованість, що по суті не було почуто наше основне початкове побажання, щоб до цієї ситуації поставилися з усією серйозністю... Погана тенденція, слід визнати", - сказав Ландсбергіс.

Він все ж закликав дочекатися іракської делегації, оскільки це "ключовий крок у розв'язанні кризи".

"Ми очікуємо найближчими днями, цього або наступного тижня, візиту з уряду Іраку. Якби вони приїхали, як обіцяли, це дозволило б почати процес ідентифікації людей, які перебувають у Литві. По суті, це стало б першими кроками до повернення", - сказав міністр.

Він наголосив, що польоти до Мінська з надією потрапити до Європейського союзу завдають шкоди самим іракцям, тому що зрештою їм доведеться повернутися назад.

Через кілька днів після візиту Ландсбергіса в Ірак, авіакомпанія цієї країни Iraqi Airlines оголосила про те, що збільшує кількість польотів з Багдада до Мінська вдвічі. Як зазначено в акаунті авіакомпанії в Facebook, число польотів збільшиться з серпня. У записі в соцмережі глава Iraqi Airlines Кіфах Хассан Джаббар говорить, що таке рішення ухвалене на підставі доручення міністра транспорту Насера аш-Шиблі і в зв'язку зі зростанням попиту на такі польоти.

З початку серпня польоти за цим маршрутом виконуватимуться чотири рази на тиждень.

Після візиту в Багдад минулого тижня Ландсбергіс сказав, що Ірак з обережністю ставиться до повернення мігрантів в країну їх походження. І все ж він наголосив, що у Литви є важелі для переговорів з Багдадом.

За його словами, Євросоюз збирається посилити видачу шенгенських віз іракцям, проте рішення міграційної проблеми в Литві може змінити думку Спільноти.

Литва в останні місяці стикається з помітно зрослою нелегальною міграцією через Білорусь, в країну вже спробувало потрапити понад 2,3 тис. нелегальних мігрантів, більшість їх була затримана в липні. Серед затриманих переважають громадяни країн Близького Сходу, Африки. За словами литовських посадових осіб, вони потрапляють в Білорусь зазвичай прямо з Іраку або через Туреччину.

Через наплив нелегальних мігрантів Литва оголосила екстремальну ситуацію, посилила охорону кордону з Білоруссю як за рахунок своїх прикордонників, так і за рахунок прикордонників Європейського агентства Frontex.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко наприкінці травня після гострої міжнародної реакції на примус до посадки пасажирського літака Ryanair заявив, що тепер західні країни самостійно здійснюватимуть контроль за наркотрафіком і нелегальною міграцією на кордоні з Білоруссю. "Ми зупиняли наркотики і мігрантів - тепер будете самі їх і ловити", - сказав Лукашенко.

У свою чергу литовські політики вважають наплив мігрантів "гібридною атакою" білоруського режиму. Ландсбергіс заявив 15 липня: "Наш сусід помилково використовує іракський народ для того, щоб чинити тиск на мою країну і на ЄС. Ми вважаємо, що іракцям обіцяють легкий шлях до Європи, але закінчують вони його в лісі. Вони витрачають багато грошей, а їх обманюють. Необхідно спільними зусиллями зупинити цю незаконну міграцію".

9 липня Литва почала будувати на кордоні з Білоруссю паркан із колючого дроту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати