Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Природоохоронці завезли до Придунав'я перше стадо водяних буйволів

21 травня, 15:07
Фото: Facebook/Rewilding Ukraine

Цього тижня на острів Єрмаков в Дунайському біосферному заповіднику випустили перше стадо водяних буйволів. Тварини були завезені в Придунав'я силами природоохоронної організації Rewilding Ukraine в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю», щоб допомогти зберегти мозаїчні ландшафти і біорізноманіття острова.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Rewilding Ukraine у Facebook.

Водяні буйволи, що близько 50 років тому мешкали в дельті Дунаю, знову повертаються в наш регіон. Це стадо було завезене із Закарпаття з долини річки Тиса, де на фермах ще зберіглося невелике поголів'я водяного буйвола. Вони були дбайливо зібрані екологом і активістом з Німеччини Мішелем Якобі. Раніше в Європі мешкав дикий європейський водяний буйвол, тому можна говорити про повернення (реінтродукцію) цього виду в екосистему дельти Дунаю.

«Водяні буйволи – чудові «архітектори» природи. Як великі травоїдні, вони проріджують чагарник і очеретяні зарості, створюють невеликі басейни і калюжі, в яких можуть селитися різні комахи, земноводні й риби. Також буйволи є неперевершеними розповсюджувачами насіння. Одна тварина може переносити в шерсті і травній системі насіння більше ніж 200 видів рослин. Ми очікуємо, що вони створять в дельті Дунаю таке середовище існування, яке не можуть створити інші тварини або люди», - коментує Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine.

Транспорт цього стада з 7 водяних буйволів – перший із серії подібних заходів. У найближчі кілька тижнів запланований випуск на острів Єрмаков ще близько 10 водяних буйволів із Закарпаття і 15 диких коней породи коник, які прибули в Придунав'я з Латвії. Так як перший пробний транспорт пройшов добре, можна сподіватися, що й інші тварини прибудуть на місце призначення цілими і неушкодженими.

Олег Дьяков, експерт з відновлення Rewilding Ukraine, який супроводжував тварин, зазначає: «Тварини нормально перенесли дорогу, хоча спекотна погода і плавання на баржі по Дунаю не прийшлося їм до смаку. Після перших кроків по острову буйволи добігли до першої ж пристойної калюжі і почали активно «приймати ванну» з води і бруду, щоб знизити температуру тіла. Але варто відзначити, що при цьому тварини отримували задоволення і пустували, як діти. Буйволи – дуже розумні і соціальні тварини, вони тягнуться до людей і емоційно реагують на події».

Очікується, що великі травоїдні регулюватимуть рослинність і підтримуватимуть ландшафтне різноманіття острова, а також приваблюватимуть туристів в цей мальовничий природний куточок. Острів Єрмаков був відновлений до природного стану близько 10 років тому за проектом Всесвітнього фонду природи WWF Україна. На даний момент він є однією з найбагатших за біорізноманіттям територій Дунайського біосферного заповідника, де мешкає безліч видів птахів, наприклад, кучерявий і рожевий пелікани, великий бугай, орлан-білохвіст й інші. Орендарі острова спільно з Rewilding Ukraine планують розвивати на острові туристичну інфраструктуру і зробити Єрмаков привабливою локацією для екотуризму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати