Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Брюсселі в понеділок відбудеться другий раунд газових переговорів у форматі Україна-ЄС-РФ

19 січня, 11:27
Фото: eu.europa.ec

Україна, Європейський Союз і Росія обговорять подальші кроки для узгодження нового контракту на транзит російського газу через Україну в ЄС з 2020 року, причому Брюссель очікує, що сторони візьмуть на себе тверді зобов'язання досягти прогресу в цьому питанні.

Як повідомляє Єврокомісія (ЄК), другий раунд тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Європейський Союз-Росія на політичному рівні (на рівні міністрів) відбудеться в понеділок, 21 січня, в Брюсселі за участю віце-президента ЄК Мароша Шефчовича, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, глави НАК "Нафтогаз" Андрія Коболєва, міністра енергетики Росії Олександра Новака і представника "Газпрому" Олександра Медведєва, передає Інтерфакс-Україна.

Напередодні переговорів Марош Шефчович заявив: "Я вітаю той факт, що обидві сторони погодилися приїхати в Брюссель для проведення другого раунду переговорів на рівні міністрів. Я також вітаю присутність високопоставлених представників двох газових компаній. Відтоді, як ми вперше зустрілися в цьому форматі в Берліні , пройшло рівно шість місяців. Відбулись переговори на рівні старших експертів, і настав час підвести підсумки, визначитися, де ми знаходимося в цьому процесі, а також обговорити подальші кроки з ключових параметрів, узгоджених у Берліні. Нам необхідні тверді зобов'язання обох сторін просуватися в цих переговорах вперед, враховуючи, що термін дії чинного транзитного контракту закінчується в кінці цього року".

До початку переговорів у тристоронньому форматі, які почнуться о 15.00, Марош Шефчович проведе зустрічі в двосторонньому форматі з представниками обох сторін.

Очікується, що сторони обговорять результати тристоронніх переговорів на технічному рівні, які відбулися після першого раунду політичних переговорів, що відбулись 17 липня в Берліні, договір між РФ і Україною про взаємосумісність операторів системи транзиту, стан нинішніх поставок газу в ЄС і якими будуть подальші кроки.

Нині вже відбулося два раунди технічних переговорів, проте на жоден з них представники російської сторони не прибули, прогрес у переговорах незначний.

Як відомо, термін чинного контракту, підписаного у 2009 році, закінчується в кінці нинішнього року. Крім того, значно змінилося законодавче поле, зокрема, ЄС прийняв Третій енергетичний пакет, а українська сторона взяла на себе зобов'язання застосовувати європейське законодавство в енергетичній сфері в повному обсязі.

В ході попередніх переговорів сторони визначили чотири ключові питання для обговорення на експертному рівні, зокрема, які обсяги газу будуть необхідні ЄС у наступні десятиліття, як застосування стандартів європейського законодавства в Україні вплине на майбутній контракт щодо транзиту російського газу в ЄС, питання сертифікованого оператора транзиту через Україну і як законодавство ЄС буде використано в механізмі визначення тарифів на транзит газу з Росії через Україну в ЄС.

Україна і європейська сторона, яка виступає посередником у цих переговорах, наполягають на тому, щоб новий контракт на транзит повністю відповідав європейському законодавству.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати