Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині, у рідному селі Степана Руданського, зберуться гумористи з усієї України

17 січня, 17:43
Фото надано автором

Упродовж двох днів, 18–19 січня, в селі Хомутинці, де народився Степан Руданський, та у сусідній Калинівці проходитиме ХІІ Всеукраїнське свято сатири і гумору імені Степана Руданського. Фестиваль присвячений 186-й річниці з дня народження славетного земляка. Щоб вшанувати пам’ять українського гумориста, на його малій батьківщині зберуться літературні діячі з усієї України, а ще мистецькі колективи і народні майстри – гончарі, малярі, різьбярі. Особливістю цьогорічного фестивалю стануть світлині від громад, де господарюватимуть персонажі, яких створив гуморист. А центральною подією – відзначення переможців Всеукраїнської літературно-мистецької премії Степана Руданського.

«Свято розпочнеться із вшанування пам’яті Степана Руданського у селі Хомутинці. Усі відвідувачі матимуть можливість відвідати музею письменника та долучитися до дійства, яка відбудеться у сільському будинку культури за участі фольклорних колективів області. Завершиться перший день творчою зустріччю з відомими письменниками України, які приїдуть спеціально на фестиваль, – повідомила директор Вінницького обласного центу народної творчості Тетяна Цвігун. – 19 січня святкування продовжиться у місті Калинівка, де на площі біля районного будинку культури розгорнеться «Містечко майстрів», а свої світлиці представлять громади району. На присутніх чекає святковий ярмарок, смачні різдвяні страви, віншування, пісні та виступи авторів-гумористів з Вінницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Волинської, Житомирської, Київської областей. Кульмінацією події буде вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії Степана Руданського за 2019 рік, яка присуджується кращим письменника-гумористам щорічно».

Як писав «День», у 2019 році одинадцять кандидатів подали свої твори на здобуття Всеукраїнської літературно-мистецької премії Степана Руданського. За результатами голосування, члени журі визначили трьох переможців. Перше місце присудити Михайлу Пасічнику за двотомне видання політичної сатири «Двовійна». Друге місце – Юрію Березі за книгу сатири і гумору «Що кому». А третє – дісталося поетесі Марії Катічевій за збірку віршів «Тобі присвячую, земляче». Свої відзнаки і грошові премії лауреати отримають на Всеукраїнському святі сатири і гумору імені Степана Руданського.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина

Фото надано автором

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати