Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МЗС Польщі: Варшаву в 1945-му не звільнили, а принесли нову неволю

17 січня, 20:47
Центр Варшави після повстання - фото з відкритих джерел

У Москві ввечері 17 січня відбудеться артилерійський салют на честь 75-річчя визволення столиці Польщі Варшави Червоною армією під час Другої світової війни.

Про це йдеться на сайті Міністерства оборони Росії, передає Радіо Свобода.

У п'ятницю на сайті Міноборони був опублікований ряд архівних документів, присвячених Варшавському повстанню, пригніченому нацистами в 1944 році, звільненню Варшави, діяльності польської Армії Крайової і відносинам між радянськими солдатами і населенням Польщі. Добірка документів, присвячених Армії Крайовій - підпільній збройній організації, що підкорялася легітимному закордонному уряду Польщі, і яка вела боротьбу з нацистами, - витримана в різко критичному тоні. Мова йде про радянські донесення, в яких бійці польської армії називаються бандитами і звинувачуються у нападах на радянських солдатів, а також представників національних меншин.

З опублікованих документів про Варшавське повстання слідує, що повстанці очікували допомоги Червоної армії, однак ця допомога надавалася в обмежених обсягах - зокрема, радянське командування посилалося на неможливість допомоги з повітря через відсутність авіаційного палива. У цих документах також міститься негативна характеристика Армії Крайової, бійці якої складали ядро ​​повстанців.

Виконуючий обов'язки глави МЗС Росії Сергій Лавров сказав, що архівні документи проливають світло на те, "хто і як звільнив Варшаву". "Було б важливо дізнатися, що польська сторона скаже, коли їх вивчить", - додав він.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський заявив, що 17 січня 1945 року стало днем ​​не звільнення, а нового поневолення для Варшави, оскільки до влади в Польщі прийшли підтримані Москвою комуністи. "Червона Армія увійшла в руїни міста, раніше зруйнованого під час повстання, на яке Червона Армія дивилася з іншого берега Вісли і нічого не робила", - підкреслив він, зазначивши, що з повагою ставиться до простих радянських солдат, які билися проти нацистів. Яблонський назвав публікацію російського Міністерства оборони черговою спробою фальсифікації історії.

Росія і Польща останнім часом обмінюються різко критичними зауваженнями в зв'язку з різними оцінками обставин початку Другої світової війни та ролі в ній СРСР і Польщі. Президент Росії Володимир Путін за останній місяць кілька разів виступив фактично на захист так званого пакту Молотова - Ріббентропа і звинуватив Польщу в спробах фальсифікації історії. Сейм, в свою чергу, прийняв заяву, в якому поклав на СРСР разом з Німеччиною відповідальність за розв'язання війни.

Салюти на честь річниць визволення різних зарубіжних міст проводяться з минулого року. Ця практика викликала неоднозначну реакцію у відповідних країнах. МЗС Естонії і Латвії називав салюти на честь взяття Талліна і Риги радянськими військами провокацією. Цього року обіцяні салюти у річниці визволення Будапешта, Братислави, Відня, Берліна і Праги.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати