Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лукашенко: РФ надасть всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки Білорусі

15 серпня, 22:57

У разі запиту Мінська Росія може ввести свої війська на територію Білорусі задля забезпечення безпеки в разі зовнішніх військових загроз.

Про це президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив сьогодні, 15 серпня, на нараді в Центрі стратегічного управління в Міністерстві оборони Білорусі, передає БелТА.

"Коли йдеться про військову складову, у нас є договір з Російською Федерацією в рамках Союзної держави і ОДКБ. Якраз ці моменти підходять під цей договір. Тому сьогодні з президентом Росії у мене відбулася тривала, докладна розмова про ситуацію. Повинен сказати, мене навіть трохи здивувало - абсолютно посвячений у те, що відбувається. І ми з ним домовилися: при першому ж нашому запиті буде надано всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки Республіки Білорусь", - сказав Лукашенко.

ОДКБ – Організація Договору про колективну безпеку – утворена 1992 року. До неї входять Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. Ця організація – щось на зразок НАТО. ОДКБ займається проблемами в галузі забезпечення національної, регіональної та міжнародної безпеки. В полі зору організації, крім військових загроз, - питання протидії міжнародному тероризму, наркобізнесу, незаконної міграції, кіберзлочинності, колективне реагування на надзвичайні ситуації та гуманітарні катастрофи. Статут ОДКБ передбачає, що у випадках виникнення загрози агресії або здійснення акту агресії члени організації можуть надавати одна одній військово-технічну допомогу, зокрема і вводити війська на територію інших держав за їхнім запитом.

Водночас президента Білорусі "більше хвилює ситуація, яка розгортається на території сусідніх з нами держав - Польщі та Литви. Там, як вам відомо, відбуваються військові навчання НАТОвських військ. Це було б нічого, але йде ескалація і нарощування збройного компонента на цих територіях. Не бачити це, спокійно за цим спостерігати ми, природно, не можемо. І коли рано вранці я розмовляв і слухав доповідь начальника Генерального штабу, я помітив: наших військових також турбує ця проблема", - наголосив Лукашенко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати