Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна має запаси базового продовольства на декілька років, - міністр агрополітики

15 квітня, 18:45
Фото Unsplash

Україна на декілька років забезпечена базовими продовольчими продуктами, а також сировиною для виробництва кормів для тварин, тому найближчим часом проблем із продовольством у країні не передбачається, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський виданню "Економічна правда".

"Запасів за базовими продуктами у нас є на декілька років. Рослинної олії - хоч на 10 років. Окремо треба додати, оскільки у нас багато зернових, і частина з них - це корми для тварин, то у нас точно є м'ясо-молочна продукція. І особливих приводів для хвилювань тут немає", - повідомив він.

За його даними, Україна щорічно споживає 5-7 млн тонн зернових культур, тоді як у зерносховищах країни вже розміщено 20 млн тонн зерна з минулого сезону і очікується 30 млн тонн врожаю поточного сезону. З урахуванням наявних у країні елеваторних потужностей головною проблемою стане експорт урожаю на закордонні ринки в умовах блокади українських морпортів російськими військовими кораблями, наголосив глава Мінагрополітики.

"Ми не бачимо наразі проблем із продовольством в Україні. Вони є там, куди його не можна довезти, але це інше. Усі бачать, що товари, їх номенклатура в магазинах зменшилася, але вона є. У мене є почуття, що ситуація почала потроху відновлюватися", - підсумував Сольський.

Як повідомлялося, до російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси та Миколаєва, проте наразі через їх морську блокаду з боку РФ може щомісяця перевозити приблизно 500 тис. тонн зернових. Це призводить до щомісячного недоотримання приблизно $1,5 млрд експортних прибутків.

Раніше, 13 квітня генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що війна в Україні може приректи понад 1/5 людства на злидні, нужду та голод, небачені раніше десятиліттями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати