Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна несподівано збільшує закупівлю газу з РФ

12 серпня, 16:13

Україна несподівано почала збільшення закупівель газу з Росії, свідчить статистика ЦДУ ПЕК.

Так, з початку серпня Україна закуповувала в середньому 60 млн куб м газу на добу, а починаючи з 8 серпня почався значний ріст імпорту - до 89 млн куб, 10 серпня закупівлі склала 97,3 млн куб м газу на добу.

Україна суттєво збільшувала закупівлі газу в червні - середній імпорт становить 128 млн куб м газу, в липні поставки скоротилися до 56,7 млн ​​куб м газу на добу і коливалися навколо цієї цифри весь липень.

Тоді "Нафтогаз" пояснював прискорені закупівлі природного газу у першому півріччі очікуваним зростанням ціни в другому: якщо в першому кварталі ціна закупівлі становила близько $ 264 за 1 тис. кубометрів, у другому кварталі - $ 297, то в третьому кварталі вона виросла орієнтовно до $ 356, а в четвертому кварталі може досягти $ 400. Таке зростання пов'язане з формулою розрахунку ціни, прив'язаної до вартості мазуту і газойля на світових ринках за останні 9 місяців.

Станом на початок липня України вибрала майже три чверті від річного планового обсягу закупівель - 29 млрд куб при плані в 40 млрд куб м газу.

В даний час Україна веде переговори з Росією про можливе зниження ціни на природний газ. У минулу середу відбулися переговори президентів двох країн - Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Ніякої офіційної інформації про підсумки переговорів не прозвучало - зустріч пройшла за закритими дверима.

Напередодні В. Янукович заявив про можливість судового позову про легітимність угод між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про постачання і транзит газу, укладених у 2009 році екс-прем'єром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура України звинувачує в перевищенні влади при укладанні контракту на поставки російського газу в 2009 році. Нещодавно було прийнято рішення про укладення Ю. Тимошенко під варту.

Згідно з газовими контрактами між російською і українською газовими монополіями, укладеним у січні 2009 року, "Нафтогаз" з 2010 року планував купувати 52 млрд кубометрів природного газу. При цьому у разі придбання менше 80% від цього обсягу НАК все одно має заплатити за 80% зазначеного в контракті обсягу ("бери або плати", або take or pay).

Контракт передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу максимум на 20% (тобто до 41,6 млрд кубометрів), при цьому така угода повинна бути укладена до 1 липня року, що передує року закупівлі. З урахуванням умови "бери або плати" мінімальний обсяг закупівлі в такому випадку складає 33,3 млрд кубометрів.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати