Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Північний потік" незначно вплине на об'єми транзиту газу через Україну до Європи - Ю.Бойко

07 вересня, 19:32

Запуск Росією газопроводу "Північний потік" незначно вплине на об'єми транзиту газу через Україну до Європи. Таку думку, передають кореспонденти УКРІНФОРМу, в середу на брифінгу висловив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко. 

"Сьогодні ми транзитуємо більше (ред. - газу), аніж торік із урахуванням збільшення споживання газу в Європі. У 2012 році ми розраховуємо, що якщо у нас і зменшиться об'єм транзиту, то незначно", - сказав міністр і додав, що "у всякому випадку, ми продовжимо переговори".

При цьому Ю.Бойко зазначив, що, безумовно, будь-який газопровід, який будується в обхід України, знижує дохід її бюджету від транзиту. "І це для нас є відкритою проблемою", - сказав він.

За словами міністра, нині уряд вживає заходів для облаштування альтернативних маршрутів, при цьому одним із ключових із них є будівництво терміналу зрідженого газу (LNG - терміналу) і подальше використання його як вузла транспортування газу Каспійського регіону у різних напрямах.

Ю.Бойко зазначив, що вже в січні 2012 року очікується завершення розробки техніко-економічного обгрунтування цього терміналу й оголошення конкурсу на його будівництво. При цьому буде також вирішене питання щодо постачальника газу для прийому на термінал. Зокрема, він нагадав, що активні переговори про постачання газу на термінал ведуться з Азербайджаном. Україна чекає, що термінал у перший рік роботи, в 2013 році, даватиме 2 млрд куб. м газу. 2016 року його ємкість зросте до 5 млрд куб. м і до 10 млрд куб. м - 2020 року.

Як повідомляло агентство, вчора, 6 вересня, Росія почала заповнення технологічним газом першої нитки газопроводу "Північний потік", який є новим маршрутом для постачання російського газу до Європи. Перші комерційні постачання газу очікуються вже наприкінці жовтня - в листопаді цього року. Пропускна спроможність першої черги газопроводу "Північний потік" складає 27,5 млрд куб. м газу на рік, друга збільшить її до 55 млрд куб. м на рік.

Як заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін на урочистому пуску газопроводу, з його запуском Україна втратить ексклюзивне становище країни-транзитера російського газу до Європи.

Нагадаємо, що 2010 року через територію України транспортовано на 2,9% більше газу, аніж 2009 року в об'ємі 98,602 млрд куб. м, у тому числі в країни Західної Європи транзит зріс на 2,78% і склав 95,426 млрд куб. м. За 8 місяців 2011 року транзит газу через Україну зріс на 13,24% у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року і склав 71,978 млрд куб. м. При цьому транзит до країн Західної Європи збільшився на 13,76%, до 70,004 млрд куб. м.  

Джерело: Укрінформ
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати