Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пересопницьке Євангеліє є об'єднуючим символом України - Ніна Карпачова

15 липня, 14:37

Святкування на гідному рівні 450-річчя Пересопницького Євангелія є важливим кроком на шляху розбудови Української держави. Таку думку висловила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова під час перебування у Рівненській області. Під час поїздки вона ознайомилася з ходом підготовки до відзначення цієї річниці, повідомляє прес-служба омбудсмана.

"Пересопницьке Євангеліє є об'єднуючим символом нашої країни, а тому гідне святкування 450-річчя його створення, безумовно, стане важливим кроком на шляху розбудови незалежної та процвітаючої держави", - наголосила Н.Карпачова.

Вона відзначила, що на Рівненщині, де побачив світ цей стародавній рукопис, до ювілею підійшли дуже відповідально. У селі Пересопниця Рівненського району тривають масштабні будівельні роботи, кошти на які виділені з державного та обласного бюджетів, а також меценатами. Зокрема, передбачено спорудити культурно-археологічний центр "Пересопниця", де розмістяться музей, фондосховище, постійно діюча археологічна експедиція.

Омбудсман разом із головою Рівненської обласної державної адміністрації Василем Берташем зустрілася у селі Пересопниця з будівельниками, які мають намір прискореними темпами, до 29 серпня 2011 року, завершити зведення центру. Крім того, поряд ведеться реконструкція так званого княжого двору - садиби XII-XIII століть. Цей унікальний музейний об'єкт місцеві фахівці створюють із дерева за стародавніми технологіями, без використання цвяхів і сучасних матеріалів. У бесіді з Н.Карпачовою майстри висловили задоволення тим, що отримали цікаву роботу у себе на батьківщині й їм уже не треба їхати на заробітки за кордон.

Уповноважений ВР з прав людини відзначила справді господарський підхід місцевої влади до соціально-економічного розвитку регіону, де одночасно з відтворенням історично-культурної спадщини планується упорядкувати інфраструктуру села - ведеться реконструкція дороги, прокладається газопровід.

Довідково. Відповідно до Постанови Верховної Ради України, у серпні 2011 року на державному рівні відзначатиметься 450-річчя Пересопницького Євангелія, на якому обраний Президент присягає на вірність українському народу. Створювалося Пересопницьке Євангеліє в 1556-1561 роках, а було завершено в Пречистенському монастирі міста Пересопниця (нині село) Рівненської області, звідки й отримало свою назву.

Джерело: Укрінформ
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати