Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Опозиція подала в суд на ЦВК

09 серпня, 17:53

Об'єднана опозиція "Батьківщина" звернулася до Київського апеляційного адміністративного суду з позовом проти Центральної виборчої комісії, яка відмовилася реєструвати екс-прем'єра Юлію Тимошенко і екс-главу МВС Юрія Луценка кандидатами в народні депутати.

Як повідомляється на сайті ВО "Батьківщина" в четвер, в позові зазначається, що "виходячи з положень частини третьої статті 76 Конституції України, наявність судимості може бути підставою відмови в обранні народним депутатом, але не може бути підставою для відмови в реєстрації особи кандидатом" .

"Адже до моменту завершення виборчого процесу судимість може бути знята або погашена", - пояснюється в позові.

Крім того, в позові зазначається, що справи Ю.Тимошенко і Ю.Луценка знаходяться на розгляді судів касаційної інстанції, і "по ним можуть бути винесені виправдувальні вироки".

ВО "Батьківщина" також нагадує, що ЄСПЛ у справі "Луценко проти України" 3 липня визнав порушення державою Україною цілої низки положень Конвенції про захист прав і свобод людини і встановив політичний характер його кримінального переслідування. Справу "Тимошенко проти України" призначено до розгляду в ЄСПЛ на 28 серпня.

Центральна виборча комісія 8 серпня відмовила у реєстрації кандидатами в народні депутати за партійним списком Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Ю.Тимошенко і Ю. Луценку. За таке рішення на засіданні ЦВК у вівторок проголосували 10 членів ЦВК з 14 присутніх.

Член ЦВК Олександр Шелест повідомив, що в ЦВК надійшли матеріали від Генеральної прокуратури і МВС, які свідчать про те, що Ю.Тимошенко і Ю.Луценко мають судимості, не погашені і не зняті в установленому законом порядку.

Проти ухвалення цього рішення виступили чотири члени ЦВК. Зокрема, Жанна Усенко-Чорна підкреслила, що ЦВК є спеціальним органом, наділеним повноваженнями щодо захисту інтересів і виборчих прав громадян України.

На її думку, ЦВК має підходити системно до прийняття рішень, враховуючи не тільки норми українського законодавства та міжнародних договорів, в тому числі Європейської конвенції із захисту прав і свобод людини, а також практику Європейського суду з прав людини.

Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

7 лютого 2012 Печерський районний суд Києва визнав Ю.Луценка винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати