Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Офіційний представник Каддафі: Лівійський лідер готовий до передачі влади

28 серпня, 15:25

Полковник Муаммар Каддафі готовий почати переговори з приводу передачі влади в країні, повідомляє ВВС з посиланням на заяву офіційного представника лівійського Президента.

За його словами, переговори може очолити син Каддафі - Сааді. Перехідна національна рада (ПНС) ніяк не відреагувала на заяву про готовність полковника до переговорів з повстанцями.

На даний момент лівійські повстанці готують наступ на рідне місто полковника Каддафі, Сирт, розташований на середземноморському узбережжі між Тріполі і Бенгазі. Наступ почнеться, якщо повстанцям не вдасться домовитися про передачу влади з главами племен, які контролюють Сирт.

Раніше лівійські повстанці захопили перехід "Рас-Ждір" на кордоні з Тунісом. Першочерговою метою операції було блокування можливих шляхів втечі Каддафі з країни.

У той же час влада Тунісу повідомили, що близько сотні прихильників Каддафі встигли перейти через кордон ще до прибуття повстанців.

Крім того, з'явилися повідомлення, що алжиро-лівійський кордон перетнула колона з 6 броньованих автомобілів, в яких, ймовірно, перебували члени уряду Лівії або навіть сам Каддафі з синами. Проте Міністерство закордонних справ Алжиру спростовує повідомлення про можливе знаходження в країні Президента Лівії. Таким чином, місцезнаходження лідера Джамахірії до сих пір не встановлено.

Вчора представники лівійських бунтівників заявили, що повністю взяли під контроль столицю країни Тріполі. Польовий командир бойовиків опозиції Омар аль-Гюзаіл повідомив, що його сили повністю вибили вірні Каддафі підрозділи зі столиці Лівії.

Варто зазначити, що більша частина Лівії, знаходиться під контролем повстанців. Столиця Лівії Тріполі - на порозі гуманітарної кризи. Не вистачає ліків, палива, води і їжі. З міста не вивозиться сміття. Представники нової влади обіцяють виправити становище.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав до якнайшвидшого відновлення спокою і порядку в Лівії. Він зазначив, що країна наповнена вогнепальною зброєю, і сутички тривають у багатьох районах Лівії

Напередодні Ліга арабських держав закликала ООН "розморозити" лівійські активи, щоб використовувати їх на задоволення гуманітарних потреб населення.

В даний час країни Заходу розглядають питання про "розморожування" коштів Каддафі і передачі їх керівництву ПНС. Зокрема, про намір надати заколотникам доступ до 12 млрд фунтів оголосив уряд Великобританії. "Заморожування" коштів Каддафі в західних банках було частиною санкцій, введених проти лівійського керівництва Радбезом ООН.

Ці наміри вже частково втілені. Так влада Великобританії розблокували 3,4 млн євро з активів Лівійської Джамахірії.

Раніше прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі повідомив про те, що влада Італії "розморозила" 350 млн євро на рахунках лівійського уряду.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. у Лівії спалахнула громадянська війна. На заході взяли верх прихильники Муаммара Каддафі, а схід контролювали повстанці. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала наносити авіаудари по військовим і промисловим об'єктам, які перебували під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.

Джерело: РБК-Україна

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати