Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хлібороби Одещини зібрали перший мільйон тонн зерна нового врожаю

09 липня, 13:58

Усі двадцять шість районів Одещини масово ведуть найважливішу сільськогосподарську кампанію - збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Станом на суботу, 9 липня, аграрії південного краю доправили на токи та елеватори перший мільйон тонн зерна нового врожаю. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомив заступник голови Одеської облдержадміністрації з питань агропромислового розвитку Анатолій Новаковський.

За його словами, за сталою традицією в поле першими вивели комбайни хлібороби південних та центральних районів, що входять у зону так званого ризикованого рільництва. Жнива тут розпочали з молотьби озимого ячменю. Нинішнього року ця культура займає майже триста тисяч гектарів, і врожайність її досить непогана - 29 центнерів з гектара, окремі господарства досягли 90 центнерів.

Загалом, відзначив посадовець, цього літа аграрії на Одещині зберуть урожай на площі 1 мільйон 260 тисяч гектарів. Крім ячменю, досить значна частка у зерновому виробництві належить пшениці, зернобобовим культурам, ріпаку.

Дощі та зливи, які тривали останніми тижнями в області, не тільки призупинили темпи збирання, але й знизили загальну врожайність, яка дещо поступається тій, що була на старті жнив, і нині становить 28,9 центнера з гектара на круг.

Цьому, зазначив Анатолій Новаковський, є пояснення. Горох, який через негоду поліг, дав всього 12,3 центнера з гектара. А ось пшениця, яку вже почали збирати, дарує по 30,6 центнера з гектара, і це - не межа. Щодня механізатори засипають у бункери комбайнів сто і більше тисяч тонн зерна. Першість на жнивах тримають хлібороби Саратського і Татарбунарського районів, які зібрали зернові більш як на половині наявних площ і мають у своєму активі по сто тисяч тонн зерна нового врожаю, продовжуючи нарощувати вал до позначки 200 тисяч тонн. Власними силами зібрати вирощений врожай досить складно, тому низка областей-партнерів направили комбайни на Одещину - цьогоріч таких працює понад півтори тисячі. Ще три з половиною тисячі комбайнових агрегатів - з власних господарств.

А.Новаковський також повідомив, що цьогорічні жнива пройдуть належним чином, за 10-15 робочих днів. Для координації збиральних робіт діє робоча група.

Мета південного регіону, який є найбільшим виробником зерна в Україні, - отримати вал нового врожаю, з урахуванням кукурудзи, на рівні не менше 3-х мільйонів тонн.

Другий мільйон тонн зерна нового врожаю тут очікують за сім-вісім робочих днів.

Джерело: Укрінформ
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати