Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Грищенко вважає, що є підстави розраховувати на успіх у перегляді газових угод з РФ

06 вересня, 19:28

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що рівень сталих україно-російських взаємин дозволяє Україні розраховувати на успішність переговорів з Росією щодо ціни на газ, інформує Корреспондент..

"Той рівень відносин між Україною і Росією, який встановився за останні півтора року, дозволяє нам розраховувати на те, що ми зможемо знайти таке порозуміння в двосторонньому контакті", - сказав він журналістам у Києві у вівторок.

Грищенко також зазначив, що формула ціни на газ, закріплена в контрактах 2009 року, не є ринковою.

"Інші елементи цих контрактів суперечать сучасній практиці взаємин у цій сфері. Тому ми вважаємо, що найкращий спосіб - це знайти порозуміння на рівні профільних міністерств, профільних компаній з тим, щоб в результаті отримати якісно інші умови, які б відповідали цим довгостроковим інтересам двох сторін ", - сказав глава МЗС.

"Але ми готові, звичайно, і до інших варіантів розвитку подій", - наголосив Грищенко.

Як повідомлялося, останнім часом Україна в особі перших осіб країни, Президента і прем'єра, неодноразово заявляла про невигідність підписаних екс-головою уряду Юлією Тимошенко в 2009 році газових контрактів з Росією. Українська влада наполягає на перегляді угод, які, на її думку, не відповідають ринковим реаліям.

Зі свого боку президент і прем'єр РФ постійно вказують на те, що контракт був прийнятий у рамках міжнародного права і за вказівкою глав держав, тому він повинен виконуватися.

Як Президент Віктор Янукович, так і прем'єр Микола Азаров у відповідь на відмову російської сторони вести переговори про зниження ціни на газ, вже заявляли про те, що Україна може звернутися до суду, щоб змінити контракти.

Крім того, українська влада впроваджує план зі зниження залежності країни від російського газу, який є одним з головних енергоджерел економіки України. Також ведуться переговори з міжнародними інвесторами про збільшення видобутку та розробку власних родовищ.

Між тим, питання співробітництва України та Митного союзу стоїть особливо гостро, оскільки російська влада неодноразово заявляла, що вступ країни в МС дозволить Україні отримувати газ за внутрішніми цінами Росії.

* * *

Газпром і Нафтогаз 19 січня 2009 підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України була зроблена знижка в 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринкової вартості.

Згідно з контрактом, ціна газу варіюється в залежності від ціни на нафту.

Після приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд ціни на газ для України. У рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва 21 квітня 2010 року в Харкові були підписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлю газу Нафтогазом у поточному році до 36,5 мільярда кубометрів, а також передбачають знижку в ціні на величину зниження російським урядом мита для поставок газу в Україну. Мито було обнулене, як наслідок, зниження склало 30% від контрактної ціни газу

Джерело: Корреспондент

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати