Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДЕНЬ: У світі прогнозують дефіцит какао-бобів через стрімке зростання попиту

27 липня, 13:42

Світове споживання шоколаду зростає. У 2011—2012 сільськогосподарському році на ринку, швидше за все, установиться баланс попиту та пропонування, але от вже з наступного року світу знову може загрожувати дефіцит шоколаду. Такий невтішний прогноз нещодавно озвучила Міжнародна організація какао (ІССО).

Посилаючись на дані аналітичного агентства Bloomberg, експерти ІССО повідомляють, що у 2011—2012 сільськогосподарському році, який розпочнеться вже у жовтні, об’єми споживання сягнуть 3,9 мільйона тонн, тоді як обсяги його виробництва у поточному році становлять 4,03 мільйона тонн. Саме таке скорочення розриву між попитом на пропозицією, пояснюють в ІССО, призведе до зростання ціни на какао. «Зниження позитивного розриву між пропозицією і попитом може привести до зростання цін на какао, які впали на 17% з березня, коли був зафіксований 32-річний максимум в 3775 доларів за тонну через політичну нестабільність в Кот-д’Івуарі, — говорить виконавчий директор ICCO Жан-Марк Анга. — Проте зростання активізується лише з 2012 року, до кінця 2011 року какао, швидше за все, торгуватиметься в діапазоні від 3000 до 3100 доларів за тонну».

Натомість експерти Академії трейдингу Masterforex-V переконані: ціни на світовому ринку какао цілком можуть піти вниз за рахунок збільшення світових запасів цього продукту. Адже відповідно до останніх офіційних заяв президента Венесуели, влада цієї країни має намір зробити какао головним стратегічним продуктом. Планується за 7 років удвічі, а то й утричі наростити обсяги вирощення какао-бобів. Відтак виробництво какао повинно зрости з 20 до 30 тисяч тонн в 2012 році до 60 тисяч тонн у 2019 році.

Українські ж аналітики запевняють: абсолютно правильно спрогнозувати, як поведе себе ціна на шоколад у найближчому майбутньому, наразі тяжко. Адже ринок какао за останні роки став слабко прогнозованим — на ньому спостерігалися сильні цінові коливання через політичну нестабільність на батьківщині виробників какао-бобів. Так, за даними Укрінформу, уже минулого року ціни на какао-боби через певні «політичні» фактори зросли у світі в середньому на 23%. Цього року, за оцінками експертів, ця тенденція триватиме.

Продовження читайте в сьогоднішньому номері "Дня" на сторінці "Економіка"

Джерело: «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати