Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДЕНЬ: Чи буде земельна реформа справді зміною на краще?

03 серпня, 12:16

Учора зранку на офіційному сайті Президента України з’явилася новина про те, що Віктор Янукович підписав закон «Про Державний земельний кадастр». Проголосований ще 7 липня поточного року, цей законодавчий акт фактично скасовує акти власності на землю й вводить поняття єдиної «земельної» бази даних — державного земельного кадастру. Останній, як передбачає вищезгаданий закон, буде містити кадастровий номер земельної ділянки, місце її розташування, опис меж і площу, дані про якісний стан грунту, цільове призначення, інформацію про обмеження у використанні, а також нормативно-грошову оцінку та інше. Усі ці дані, окрім персональних даних фізичних осіб, будуть відкритими. Вони розміщуватимуться на спеціальному порталі офіційного веб-сайту центрального органу виконавчої влади із земельних ресурсів.

Закон гарантує: вхід до системи земкадастру — абсолютно безкоштовний. Однак безплатно надаватимуть лише частину інформації. Так, «без грошей» можна буде скопіювати й роздрукувати дані про межі адміністративно-територіальних одиниць, кадастрові номери ділянок, їх межі й цільове призначення, розподіл земель між власниками й користувачами, обмеження в їх використанні, а також зведені дані кількісного та якісного обліку земель. За інформацію ж про нормативну грошову оцінку земель, земельні угіддя, частини земельної ділянки, на які поширюється дія сервітуту, договір суборенди ділянки, координати поворотних точок меж об’єктів кадастру, а також про бонітування грунтів доведеться заплатити державі «за прейскурантом».

Утім не всі з тих, хто готовий заплатити за потрібну «земельну» інформацію, зможуть її мати. Закон передбачає, що право на запит інформації із земкадастру матимуть лише власник і користувачі ділянки (їхні спадкоємці) або вповноважені ними особи; особа, в інтересах якої встановлено обмеження або вповноважені ним особи; держоргани та органи місцевого самоврядування, а також особи, які мають ліцензії на проведення робіт із землеустрою, оціночних робіт і земельних торгів. Щоб отримати інформацію із земкадастру, потрібно подати заяву, документ про оплату послуг за отримання виписки, які кадастровий реєстратор розглядає протягом 10 робочих днів.

Закон «Про Державний земельний кадастр», за винятком деяких положень, набуває чинності 1 січня 2012 року.

Це перший досить вагомий крок до створення ринку землі в Україні. Адже для того щоб зняти чинний мораторій на купівлю-продаж українських чорноземів, державі треба виконати дві безапеляційні умови: ухвалити закон про державний земельний кадастр і ринок землі. Перший, як бачимо, уже ухвалено й підписано, а другий — на підході. Нагадаємо: 19 липня поточного року у парламенті уряд зареєстрував проект закону «Про ринок земель» № 9001-1.

Схоже, нинішня влада всерйоз взялася за земельну реформу. Адже спроби провести її урядами різних каденцій роблять уже давно. Однак майже всі вони були непослідовними й несистемними, і тому конкретних відчутних результатів не принесли. А Кабінету Міністрів під керівництвом Миколи Азарова вдалося за відносно короткий термін підготувати фундамент земельного ринку. Воно й не дивно. Нинішня влада покладає великі надії на інвестиційний потенціал українських чорноземів. На цьому неодноразово наголошував і глава держави, підкреслюючи, що «земля в нашій країні є тим ресурсом, який працюватиме на залучення інвестицій».

Натомість українське село що ближче до зняття мораторію на продаж землі, то більше цього боїться. Так, за даними останнього соціального моніторингу Світового банку, близько половини керівників сільськогосподарських підприємств і фермерів (43,5%) є противниками зняття мораторію (слід зауважити, що у 2010 році таку позицію мали лише 35% респондентів), загальна кількість противників ринку земель серед власників паїв — 51,5% (цей показник майже не змінився з 2010 року).

Продовження матерілу читайте в сьгоднішньому номері "Дня" на першій шпалльті

Джерело: «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати