Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЦВК не зареєструвала кандидатури Тимошенко і Луценка

08 серпня, 17:00

Центральна виборча комісія зареєструвала партійний список Об'єднаної опозиції "Батьківщина" без лідера партії, екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Таке рішення ухвалили на засіданні ЦВК у середу.

Заступник голови ЦВК Жанна Усено-Чорна повідомила, що назагал до списку було включено 225 кандидатів в депутати, в тому числі Ю.Тимошенко і Ю.Луценко.

У своїх автобіографіях Ю.Тимошенко і Ю.Луценко вказали, що мають "політично мотивовані судимості".

У той же час Ж.Усенко-Чорна наголосила, що у ЦВК немає повноважень давати правову оцінку судовим рішенням.

"За таких умов на разі у ЦВК немає підстав для реєстрації", - заявила вона.

Ж.Усенко-Чорна також нагадала, що раніше ЦВК відмовив у реєстрації 13 кандидатам, включеним до списку "Батьківщини" у зв'язку з тим, що вони не подали заяви зі згодою балотуватися.

Таким чином, ЦВК зареєструвала список "Батьківщини", до якого включено 210 кандидатів.

ЦВК аргументувала відмову тим, що відповідно до частини четвертої статті 9 закону "Про вибори народних депутатів", не може бути висунутий кандидатом і обраним депутатом громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята в установленому законом порядку.

Ю.Тимошенко у списку Об'єднаної опозиції "Батьківщина" була під першим номером, Ю.Луценко - під номером п'ять.

Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

7 лютого 2012 Печерський районний суд Києва визнав Ю.Луценко винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати