Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кулеба закликав ЄС до чесної розмови щодо перспектив членства України в ЄС

11 вересня, 19:26
Фото Руслана Канюки, "День"

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не тримати Україну на "гачку реформ" і визнати, що Україну не приймають в ЄС не тому що вона не готова в сенсі реформ, а тому що ЄС політично не готовий до цього.

"Північна Македонія не може увійти в ЄС не тому що їй не вистачає реформ, а тому що навколо цього є політичні питання. Я не прошу про виключення для України, ні. Що я пропоную, і ніколи не скаржуся, так це визнати простий факт, що прийом в ЄС - це не тільки про реформи, і політичне рішення країн-членів ЄС прийняти іншу країну членом базується не тільки на реформах. Припиніть тримати цю країну на гачку реформ. Реформи важливі, я сам підтримую реформи і роблю все можливе, щоб допомогти цій країні трансформуватися, але я втомився бачити, як інші країни наставляють нас щодо реформ, не кажучи правду, що "ми не хочемо вас в ЄС, тому що ми політично не готові, а не тому що ви не готові в сенсі реформ", - сказав Кулеба в суботу.

Міністр також зазначив, що реформи необхідні заради самої України, і вони продовжаться.

"Ніхто не говорить, що у цієї країни немає проблем, але я хочу поставити одне просте запитання: чи всі країни були прийняті в ЄС тільки після того, як виконали всі свої реформи і відповідали всім Копенгагенським критеріям?"- зазначив Кулеба.

Він наголосив, що для того, щоб "грати по-крупному" в глобальній боротьбі Європі треба стати більшою і сильнішою.

"І Україна - це надбання, це - не проблема, це - можливість", - додав Кулеба.

Він закликав ЄС до чесної розмови щодо перспектив членства України в ЄС.

"Скажіть нам правду, ми на точці, коли нам треба знати. Якщо ви бачите нас як можливого члена - це одна стратегія, якщо ні - у нас буде інша стратегія. Але нам потрібна чесна розмова з ЄС, чесна відповідь від ЄС", - сказав глава МЗС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати