Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зеленський: Україна готова вивозити зерно коридором з кораблів цивілізованих країн

11 червня, 15:56
Фото ОПУ

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова буде вивозити морем зерно лише у разі створення морського коридору кораблями цивілізованих країн, а будь-яким пропозиціям росії не довіряє.

Про це він сказав під час Азійського саміту з безпеки «Діалог Шангрі-Ла», повідомляє Укрінформ.

«Ми говорили з посередниками – з Турецькою Республікою, з ООН, з Великою Британією, Канадою, багатьма європейськими державами. Сьогодні обговорюється формат. Я вважаю, що незважаючи на те, що там росія пропонує, ми їм не віримо. Ми готові говорити з цивілізованим світом і тому підтримуємо формат, коли буде зроблений безпечний коридор транспорту, морський коридор з кораблів наших партнерів, по якому ми можемо експортувати зерно. Якщо цього не буде зроблено, якщо це не буде коридор під прапорами держав, яким можна довіряти через те, що вони в полі права діють і працюють, то тоді це неможливо», - зазначив Зеленський.

Крім того, за його словами, паралельно розробляються інші плани щодо експорту зерна з Балтійськими державами і з Польщею.

«Ми проговорюємо формати залізничного експорту, ми вже це робимо - уже експортуємо більше 2 млн тонн щомісяця, але для нас цього замало, бо морем ми можемо експортувати 10 млн тонн на місяць», - пояснив Президент.

Водночас глава держави наголосив, що з перших хвилин повномасштабної війни проти України росія заблокувала наші порти на Чорному морі за допомогою свого флоту, а за час війни російські військові атакували, зокрема, й мирні торговельні судна, також били ракетами по нашій портовій інфраструктурі.

«Чорне море на сьогодні – найнебезпечніше море світу. І це виключно провина росії. Хоча ще 23 лютого цього року, у переддень війни, в Чорному морі було можливе вільне й безпечне мореплавство», - підкреслив Президент.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану повномасштабну війну проти України. У результаті агресії та запровадженої росією морської блокади в портах України заблоковано понад 20 млн тонн зерна, що були призначені на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина всього обсягу поставок в рамках Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати