Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці до ювілею Лесі Українки відкрилася виставка витинанок у різних техніках

11 лютого, 17:53

Персональна виставка знаної на Вінниччині мисткині Оксани Городинської відкрилася сьогодні у виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею. У експозиції представлені 50 творів. Серед них живописні роботи, писанки, але найбільше – витинанок. Їх мисткиня створює усе своє життя, працюючи у різних техніках. Це витинанки як традиційного розміру – стандартного аркуша, так і більш масштабні роботи. Об’єднує їх тема – український орнамент, легенди та міфи. Свою цьогорічну виставку пані Оксана вирішила присвятити ювілею Лесі Українки і назвала її «Я – українка» на знак солідаризації з позицією поетеси.

Як розповідає завідувачка сектору виставкової роботи Вінницького обласного краєзнавчого музею Тетяна Журунова, з ім’ям Оксани Городинської на Вінниччині пов’язане відродження традиційного для українського народного мистецтва виду творчості – витинанки. Орнаментальним композиціям майстрині притаманна динамічна пружність лінії, виразність силуету, афористична глибина змісту та особистісна авторська філософія. Літературне підґрунтя образотворчості знаходить продовження у поетичній творчості мисткині.

«Тематика і сюжетика робіт представлених робіт співпадають із назвою і метою виставки. Оксана сама теж є поетесою і дуже принципова у своїх національних переконаннях, – відзначає Тетяна Журунова. – Назва виставки «Я – українка» – це своєрідний початок флешмобу, у межах якого ми, сучасні українки, можемо солідаризуватися з Лесею Українкою в тому, що розмовляємо українською, прагнемо, щоб відбулася українська державність, а також відстоюємо свої жіночі права і права дітей не тільки творчою позицією в мистецтві, а й у повсякденному житті також».

До слова, Оксана Городинська вже більше 20 років очолює Будинок народної творчості у Могилеві-Подільському. Заклад є одним з яскравих осередків національної культури у регіоні. Майстриня є громадським діячем, краєзнавцем. Працює у різноманітних техніках образотворчого та декоративного мистецтва: у її доробку витинанки, писанки, станковий живопис та графіка.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото надані авторкою

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати