Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністри Кулеба і Ткаченко закликали ЗМІ покладатися лише на факти у висвітленні війни з РФ

10 лютого, 21:26
Фото з архіву "Дня"

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернулися до українських та іноземних журналістів із закликом покладатися на факти у висвітленні російсько-українського збройного конфлікту.

Війна у Донецькій та Луганській областях є міжнародним збройним конфліктом, який розпочався з окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, нагадали в МЗС.

Цієї позиції дотримується не лише Україна, але і міжнародна спільнота. У численних заявах Група семи, керівництво ЄС і НАТО, індивідуальні країни євроатлантичного простору наголошують, що Росія є стороною конфлікту, а не посередником. Тристороння контактна група, яка працює над врегулюванням збройного конфлікту, складається з трьох сторін: України, яка захищається; Росії, яка напала; ОБСЄ як посередника між ними. До Нормандського формату входять Україна, Росія та Франція з Німеччиною як посередники.

"Таким чином, російські окупаційні адміністрації в Донецьку та Луганську не мають жодної суб’єктності ані в переговорному процесі, ані в ухваленні рішень. Ми просимо українських та іноземних журналістів не створювати псевдосуб’єктність в інформаційному просторі для тих, хто не має цієї суб’єктності в реальному світі. Тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей знаходяться під повним контролем окупуючої держави, Російської Федерації. Як демократична держава Україна захищає стандарти свободи медіа, і ми всіляко заохочуємо незалежну журналістику. Водночас як країна, яка на власному досвіді знає, яку шкоду несе російська пропаганда, ми закликаємо українські та міжнародні медіа не піддаватися їй і не піддавати її впливу своїх читачів і глядачів", - наголосили міністри.

У заяві зазначено, що журналіст будь-якої країни має право відвідати тимчасово окуповані території через українські пункти пропуску вздовж лінії розмежування. Будь-який інший спосіб відвідування тимчасово окупованих територій, крім встановленого українським законодавством порядку, є порушенням та передбачає застосування санкцій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати