Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Галерея «Зелена канапа» представить виставку львів'янина Петра Сметани у Венеції

10 лютого, 14:17

Мистецтвознавець, власниця арт-простору «Зелена канапа» Олеся Домарадзька отримала пропозицію від Європейського культурного центру представити митця в контексті 59-ї Венеційської бієнале – Personal Structure.

Про це Олеся Домарадзька повідомила на своїй ФБ-сторінці: «Уявляєте? Окрема виставка львівського митця, тривалістю сім місяців – з 23 квітня до 27 листопада 2022 року, у Palazzo Mora, з прогнозованою відвідуваністю 600 тис. – 1 млн. глядачів?».

У дописі також зазначено, що проєкт відбувається виключно завдяки підтримці спонсорів – потрібно зібрати певну суму і половина вже є. «Запрошуємо приєднатися до нашої спонсорської спілки і вас», – пише куратор майбутнього показу. І заохочує: «У нас є багато приємних бенефітів, починаючи з відвідин VIP-відкриття до отримання твору одного з найкращих митців Львова – Петра Сметани. Творімо імідж України –  як країни прекрасного мистецтва у світі разом. Живімо з мистецтвом!».

Довідково:

Петрові Сметані – 37 років. Фах отримав на кафедрі дизайну Львівського лісотехнічного університету. Член Національної спілки художників України. Живе і працює у Львові. Виставляється з 2009 року. Учасник колективних виставок в Україні та за кордоном (Туреччина, Болгарія, Голландія, Китай, Польща, США). Автор персональних показів – у Львові, Києві, Кракові та Варшаві.

Мистецтвознавці говорять про Петра Сметану, як про майстра, котрий дуже вигадливо творчо опрацював львівську декоративну живописну школу і вдало її осучаснив. Також наголошують на тому, що експериментальне поле творчих шукань цього художника позбавлене хаотичності і тяжіє радше до сповна осмислених спроб конструювати естетичну реальність як образну парафразу побаченого або відчутого в повсякденності. І додають, що у Петра Сметани – великий творчий потенціал і тому можна очікувати від нього ще чимало авторських відкриттів у сфері образотворчого мистецтва.

Хай так і буде. Зокрема, у Венеції.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Фото з ФБ-сторінки Олесі ДОМАРАДЗЬКОЇ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати