Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові реставрують «Апостолів» майстра Дмитрія, датованих XVI століттям

08 січня, 12:18
Фото з ФБ-сторінки НМЛ. Апостоли. Майстер Дмитрій, 1560-ті рр. м. Долина.

У Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького триває робота над виставкою «Воскресіння», що запланована на 2023 рік. Основна ідея експозиції – показати образ Христа в українському іконописі як Відкупителя та Суддю.

Працівники НМЛ вирішили анонсувати у соцмережах окремі пам’ятки, які мають увійти до майбутньої виставкової експозиції і які зараз перебувають на реставрації.

Зокрема, це «Апостоли» (1560-ті рр.) майстра Дмитрія. У музеї розповідають, що цей автор відомий за датованою підписною іконою «Спас Пантократор» (1565) – чільною пам’яткою в експозиції НМЛ і знаковою в історії українського мистецтва загалом.

Апостол Симон

\

Євангеліст Марко

«Апостоли» вже понад століття перебувають у запасниках музею –  ікону набуто з церкви в Долині під час експедиції 1912 року етнографа, музеєзнавця, дійсного члена Наукового товариства імені Шевченка (з 1914 року) Іларіона Свєнціцького. «Апостолів» Дмитрія на виставці «Воскресіння» буде експоновано вперше.

Над реставрацією, а вона виявилася складнішою, ніж очікували, працює Тарас Павлик. «На частині розкритої малярської поверхні по-новому зазвучав колорит, посилений золотом тла та обрамлень, – говорить реставратор. –  Пам’ятка вражає віртуозністю рисунку. Обличчя апостолів набули експресивності, увиразнився характер кожного персонажа. До того ж, завдяки реставрації, з’явилася можливість відчитати імена дотепер не ідентифікованих апостолів, написані на чорних табличках».

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати