Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Український бізнес підтримав проєкти Комітета соціальної політики щодо осучаснення профспілок та соцстрахування

07 липня, 15:15

Представники українського бізнесу закликають народних депутатів якнайшвидше розглянути і прийняти законопроєкти, спрямовані на зменшення перерозподілу ВВП через публічні фінанси та збільшення їх прозорості. Такі кроки нададуть приватному сектору більше можливостей і свободи, що в свою чергу, сприятиме стрімкому економічному зростанню. Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок заяві Української Ради Бізнесу, яка об’єднує 89 бізнес-асоціацій різних галузей економіки.

Експерти відзначають, що рівень перерозподілу через публічні фінанси в Україні зависокий. «За розрахунками фахівців, цей показник для нашої країни має бути у діапазоні 33-35% від ВВП, тоді як на цей час він становить близько 40% від ВВП. Майже всі держави, які змогли досягти стрімкого зростання економіки - від +7% на рік та вище, - суттєво скорочували на першому етапі перерозподіл через публічні фінанси, надаючи приватному сектору більше можливостей і свободи. Тож вважаємо важливим завданням якнайшвидше скоротити загальнодержавні видатки на 5-7% від ВВП - насамперед за рахунок різних соціальних фондів, неефективних держпідприємств тощо, а також зробити використання публічних коштів більш прозорим», - йдеться в заяві.

Автори документу проаналізували три законопроєкти - №2743, №2275, №2681, - спрямованих на врегулювання системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та окремих питань діяльності професійних спілок. На думку бізнес-асоціацій – членів УРБ, - прийняття перших двох законопроєктів (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності використання коштів соціального страхування №2743 та про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування №2275)  підвищить прозорість публічних фінансів, дасть державі додаткові важелі для перевірки ефективності використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Третій законопроєкт - проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок) №2681 -  спрямований на приведення Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» у відповідність до сучасних умов. Серед новацій законопроєкту -  ліквідація дублювання функцій, посилення ролі окремого працівника у діяльності профспілки, регламентація зобов’язання роботодавця перед профспілками колективним договором, зобов’язання роботодавця надавати на запити профспілок інформацію щодо виконання колективних договорів і угод тощо. Документом регулюється питання майна профспілок та профспілкових об’єднань: майно, яке перебувало у їх віданні, володінні та/або користуванні - залишається державним. Враховуючи роль і місце професійних спілок у сфері захисту трудових прав - прийняття та реалізація законопроєкту №2681 є важливими.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати