Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині вшановують пам’ять Василя Стуса

06 січня, 13:57
Фото з Фейсбук-сторінки Людмили Головашич

6 січня 1938 року в селі Рахнівка Гайсинського району Вінницької області народився видатний український поет, шістдесятник, Герой України Василь Стус. З цієї нагоди на його малій батьківщині традиційно проходять вшанувальні заходи.

Так, сьогодні з самого ранку представники місцевої влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника Василю Стусу, який розташований на трасі М-12, біля рідного села поета. Згадували про видатного земляка і біля його пам’ятного знаку, який встановлений на території музею Василя Стуса. У закладі зберігаються унікальні експонати, які пов’язані з родиною Стусів та першими роками життя поета на Вінниччині.

«До Дня народження нашого земляка, зусиллями Джулинської громади, вдалося привести у належний вигляд пам’ятник Василю Стусу, який розташований на трасі і зустрічає подорожуючих до Рахніки. За всі ці роки він добряче потріпався, підмурок розвалювався. Словом, потребував негайного ремонту. Громада привела його у належний стан і сьогодні, у день народження Стуса, саме до цього пам’ятного знака ми прийшли, щоб вшанувати земляка, – повідомила голова Гайсинської РДА Людмила Головашич. – Василю Стусу випало жити в час тотального панування комуністичної ідеології й, водночас, у переддень національної державності. Та, мабуть, найбільшим секретом Стусової творчості є намагання переконати людей у доброті світу, незламності людського духу та волі. Наш обов’язок – зберегти його образ правдивим, незламним, сильним».

Нагадаємо, що Василь Стус був четвертою дитиною у родині. У Рахнівці досі стоїть хата, де жили його батьки – Семен та Їлина Стуси. Батьки переїхали на Донбас у 1940-х роках. Там Василь Стус закінчив філологічний факультет педінституту і вперше продемонстрував свій поетичний талант. По завершенні виші Стус викладає в Таужнянській школі Гайворонського району, проходить службу в радянській армії (1959-1961рр.), а потім працює учителем української мови і літератури в школі містечка Горлівки, літературним редактором в газеті «Соціалістичний Донбас». Пізніше стає аспірантом інституту літератури АН УРСР ім. Т.Г. Шевченка, але аспірантуру закінчити його не судилося. З 1965 по 1972 Василь Стус працює в будівельній бригаді,допоки його не заарештовують за літературну діяльність. В Київ Стус потрапить в 1975 році – з відкритою виразкою шлунка. Потім був табір особливого суворого режиму і п’ять років заслання. Помер Василь Стус у карцері в ніч з 3 на 4 вересня 1985 року. Сьогодні його ім’я відоме на увесь світ.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати