Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Першому президенту Казахстана поставили пам'ятник в Нур-Султані

03 липня, 14:45

У Національному університеті оборони у Нур-Султана відкрили монумент першому президентові Казахстану Нурсултану Назарбаєву.

Як повідомляє currenttime, Касим-Жомарт Токаєв взяв участь в церемонії відкриття в режимі онлайн. За його словами, установка пам'ятника в Національному університеті оборони є "глибоко символічним актом", так як Збройні сили Казахстану були створені саме указом Назарбаєва, приділяє особливу увагу зміцненню обороноздатності країни.

Токаєв назвав Назарбаєва засновником сучасного Казахстану, який "визначив стратегічний шлях розвитку" країни і "згуртував народ".

"В історії кожної держави є унікальні особистості, що залишили незгладимий слід. Борг підростаючого покоління - цінувати і поважати їх заслуги", - сказав він.

На честь Назарбаєва вже перейменована столиця Казахстану Астана, тепер це місто називається Нур-Султан. Також уряд перейменував в Нур-Султані міжнародний аеропорт столиці і назвав ім'ям політика вулиці в обласних центрах країни: Павлодарі, Караганді, Актау, Шимкенті, Петропавловську, Атирау, Уральську і Усть-Каменогорську. Ще раніше ім'ям колишнього президента була названа одна з центральних вулиць в Алмати. Назарбаєву також поставлено в Казахстані кілька пам'ятників, а його портрет з'явився на купюрі.

Екс-президенту Назарбаєву, який очолював Казахстан майже 30 років, на наступному тижні виповнюється 80 років. В останні місяці він не з'являвся на публіці. Третього липня повідомлялося про те, що він вилікувався від коронавіруса. Він займає пост голови партії "Нур Отан", яка домінує у владі, і керує впливовим Радою безпеки. Закріплений за ним через парламент титул "єлбаси" ("лідер нації") дає йому імунітет від будь-якого переслідування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати