Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У павутинні безуму»

В Києві презентували шпигунський роман української мовою про каральну психіатрію в Радянському Союзі та перипетії розвідувальних операцій часів «холодної війни» авторки Ксенії КИРИЛОВОЇ
30 травня, 14:41

Презентація відбулася 29 травня в Києво-Могилянській академії. Ксенія Кирилова – журналістка, політичний оглядач з Росії, яка вже тривалий час проживає в США. Книгу презентував керівник видавництва «Дух і Літера» Костянтин Сігов та Леонід Поляков, голова Експертної ради Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, який допомагав при написанні роману.

«У павутинні безуму»  –  захоплюючий шпигунський роман, який розкриває тему каральної психіатрії в Радянському Союзі та перипетії розвідувальних операцій часів Холодної війни. За сюжетом, в одну з спецпсихлікарень потрапляє український дисидент та військовий інженер. Останній розуміє, що не вийде з лікарні, тому по пам’яті і ще при свідомості передає інформацію про протиракетну оборону українському дисиденту, який потім передасть ці матеріали Заходу. Аби зустрітися з інженером, до СРСР приїздить співробітник ЦРУ…

Цікавий сюжет роману розгортається разом із описом реалій каральної психіатрії у Радянському Союзі. Авторка не дарма визначає цей твір як драму, трагедію людських життів, які калічила репресивна машина. «Книга вистраждана, сюжет вигаданий, але усі реалії повторюють дійсні речі, які існували у Радянському Союзі. Мені пощастило тісно поспілкуватися з людьми, які пройшли спецпсихлікарні. Це дисиденти Віктор Давидов, Яків Осмаловський. Віктор Давидов залишив дуже яскраві спогади про різні види цих «спб», у деяких справді санітарами були спецслужбовці. Я і раніше цікавилась дисидентським рухом, але після спілкування з цими людьми, я була вражена цілим пластом страшних репресій, людей знищували зсередини, калічили, і про це знають лише вузькі спеціалісти. І найстрашніше, що це повторюється»,  –  розповідає Ксенія Кирилова.

Авторка книги переконана, що відродження каральної психіатрії сьогодні розпочинається з окупованого Криму, репресії застосовуються проти представників кримськотатарського народу. Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу, який був присутнім на презентації, розповів про реалії сучасних репресій. «Є певні дослідження про ті тортури, яких зазнавали люди, але цього мало, щоб достукатися до масового читача. Ці методи і сьогодні активно застосовуються. У сучасній Росії це називається  процедурою добровільного чи обов’язкового обстеження психіатром у в’язниці або в стаціонарі. Ти чомусь цього дуже боїшся, більше, ніж тої огидної сирої камери, самотності, у якій перебуваєш і загальної камери, де сидиш разом із страшними рецидивістами та вбивцями. Боїшся, бо там вбивають розум. Коли тебе вбивають фізично, у тебе є свідомість, яка дозволяє боротися, відстоювати честь країни, народу. А там нищать твій розум…»,  –  поділився Ахтем Чийгоз, який у 2017 році був засуджений в анексованому Криму до 8 років колонії суворого режиму, але був звільнений від покарання.

 За словами Костянтина Сігова, керівника видавництва «Дух і Літера», книга «У павутинні безуму», є важливим кроком від документальних фактів до створення світу  –  художнього роману. «Це потрібно для того, щоб осмислити світ, у яких відбуваються не лише шпигунські пристрасті, а й вирішується доля людей, які через свої переконання намагаються говорити правду, коли йде випробування їх солідарності, дружби і свободи»,  –  говорить видавець.

За словами Ксенії Кирилової, головний смисл, який має винести читач, це те, що вибір завжди є, навіть у найстрашніших обставинах. «Будь-які ідеології  –  це завжди міф, а от розчаровуватися у цінностях не можна. Цінності існують, допоки є люди, які втілюють їх у життя. Якщо хтось прочитає книгу з того боку барикад, я звісно не вірю, що вони підуть на вулиці на захист дисидентів, але якщо це допоможе людині зупинитися, не гнобити інших, це вже велика справа»,  –  підсумувала авторка книги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати