Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

15 інтерв’ю з добровольцями

У Запоріжжі представили випуск «Усної історії російсько-української війни»
08 лютого, 11:10

Проект було розпочато 2014 року вченими із Запорізького національного університету за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА, а пізніше до нього долучився й Інститут національної пам’яті. Вчені ЗНУ та волонтери почали проводити, збирати і досліджувати біографічні інтерв’ю військових ЗСУ, особового складу Нацгвардії, бійців добровольчих батальйонів, переселенців та представників служб, які працювали на звільнених територіях, щоб зафіксувати справжню хронологію військових подій новітньої історії України.

«Проект існує виключно в Запорізькій області. За цей період із 2014 року було підготовлено матеріалів на десять томів. Усна історія — це частина історіографії, яка дає можливість розповісти історію з погляду пересічного громадянина. Перший том, який ми видали 2014 року, був більш загальним — про всіх учасників конфлікту з нашого боку. Структура цікава тим, що в збірках показана не лише війна, а й те, як ці люди сприймали все, коли був Майдан і на початку конфлікту. У наступних томах можна знайти історії про ідейно-політичних антагоністів, наприклад про беркутівців і майданівців, які перетинаються на війні, і як вони разом захищають країну від спільного ворога», — розповів директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА, редактор збірки Владислав МОРОКО.

Черговий, четвертий випуск академічного видання присвячений усьому складу добровольчих формувань. Їх виникнення і роль у війні описано через спогади окремих бійців батальйонів «Донбас», «Айдар», полку «Азов», корпусу «Правий сектор».

«У книжці зібрано 15 інтерв’ю з членами військових батальйонів, передусім із Запоріжжя. Добровольці є дуже свідомою та активною частиною війська і зробили великий внесок, змогли на початку війни втримати ситуацію і показати, що Україна може захищатися. У роботі над інтерв’ю ми спочатку вивчали біографію людини, те, як вона оцінює події. Добровольці — завжди говорять так, як воно є, бо над ними не стоять політики, керівники і їм нічого приховувати», — розповів «Дню» доцент кафедри новітньої історії України ЗНУ, редактор збірки Олексій ШТЕЙНЛЕ.

Основний тираж розсилається до бібліотек Запорізької області, розповсюдженню видання по Україні загалом сприятиме УІНП.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати