Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Історія Англії від Марії Захарової

20 квітня, 16:10
ФОТО РЕЙТЕР

Історію Англії писали багато людей, видатних і не дуже, професійних істориків та аматорів історії. Є чудова «Історія Англії для юних» Чарльза Діккенса. Є авторська версія Айзека Азімова у невеликій книжці «Історія Англії». У 1926 році вийшла «Історія Англії» Дж. М. Тревельяна - книжка, у якій особливий англійський історичний досвід описується та аналізується спеціально для самих британців. Порівняно недавно вийшло російське видання оксфордської «Історії Великої Британії» під редакцією Кеннета О. Моргана. У всіх цих книжках історія Великої Британії викладається як історія становлення свободи і демократії, тих цінностей, яким тією чи іншою мірою слідує сьогодні планета, завдяки яким англійська мова стала сьогодні головною мовою міжнаціонального спілкування.

У четвер, 19.04.18 світу була презентована принципово інша версія історії Англії. Її виголосила спецпредставник МЗС РФ Марія Захарова на брифінгу з представниками ЗМІ. З 2,5 години свого виступу близько години Захарова присвятила огляду кривавих сторінок в історії Великої Британії, завдяки чому ця країна була нею названа «світовим рекордсменом з геноциду». Приводом для створення нової версії англійської історії від Марії Захарової стала коротка репліка посла Великої Британії у Москві Лорі Брістоу про причетність Росії до цілої низки вбивств, скоєних за державним замовленням, зокрема на території Великої Британії.

Попри те, що посол Її Величності мав на увазі події останнього часу і зовсім не збирався дорікати Росії масовими вбивствами минулого, зокрема і тими, що відбулися в минулому столітті, Марія Захарова вирішила закликати Британію до відповіді за все.

Для початку вона звинуватила випускника Кембриджського університету Лорі Брістоу в незнанні історії своєї країни, після чого стала читати «страшилку», яку їй підготували. У «страшилці» на теми британської історії було багато незнайомих їй слів, імен і назв, тому деякі слова, імена і назви Марія Володимирівна перебріхувала, але загалом читала жваво, виразно, а місцями навіть відривалася від тексту і говорила від себе.

Відлік британських злочинів Захарова почала з XII століття, з завоювання Ірландії. У цьому проявився гуманізм і милосердя Марії Володимирівни, оскільки на цьому острові і раніше творилися всякі неподобства. Після Ірландії спецпредставник МЗС стрибнула у Китай і оголосила британців винними у повному культурному знищення цієї держави. Потім Захарова розглянула персональну справу філософа Джона Локка, якого викрила у двох речах: у тому, що він був засновником теорії громадянського суспільства, та в тому, що вкладав гроші в работоргівлю. Журналістам, які все це конспектували, мало стати очевидним, що між цими двома речами є зв'язок, тобто ідеї громадянського суспільства неодмінно ведуть до рабства, а значить, треба триматися від них подалі.

Побіжно перерахувавши злочини англійців в Індії та Африці, Захарова звернулася до Росії. Виявляється, Григорій Распутін був убитий з англійського револьвера. Саме з нього, як стало відомо Захаровій, було зроблено контрольний постріл у голову. А значить, пояснила Захарова, крім князя Юсупова і депутата Держдуми Пуришкевича, у Распутіна стріляв хтось третій, який і був, природно, британцем. Хто ж іще може стріляти з англійського револьвера, крім англійця? Звідси Захарова робить цілком логічний висновок, що Фелікс Феліксович Юсупов і Володимир Митрофанович Пуришкевич були лише інструментами, іграшками в руках британської розвідки. Захарова не уточнює, чому в численних спогадах учасників вбивства Распутіна немає згадки про роль британського шпигуна. Але це і так зрозуміло: британці, звісно, купили мовчання всіх - від Великого князя Дмитра Павловича до депутата Пуришкевича і князя Юсупова.

Але основний перелік злочинів Великої Британії міститься у фільмах про Джеймса Бонда. Як пояснила Марія Захарова, автор «бондіани» Ян Флеменг писав про пригоди Бонда фактично з натури, тому всі вбивства кінематографічного супершпигуна можна просто з книжок і фільмів долучати до справи як докази злочинного характеру Британської держави.

До того, як приступити до хроніки злочинів Великої Британії, Марія Захарова зачитала вголос лист, який їй надіслали на пошту. Автор листа повідомив, що його звуть Георг Клемм, що йому 54 роки, що він «чоловік, справжній німець, католик». Лист називався «Вибачення». Чоловік, справжній німець, католик Георг вибачався за ворожу поведінку німецького уряду та інших західних країн щодо Росії і висловлював підтримку російському МЗС. Цей лист «чоловіка, справжнього німця Георга Клемма» у виконанні Марії Захарової нагадав мені безсмертні рядки з пісні Галича про те, як Клим Петрович виступав на мітингу на захист миру: «Як мати говорю, і як жінка...». Хоча Захарова в ролі німця Георга Клемма була, мабуть, виразніша...

Незліченні грані обдарування Марії Захарової, невичерпне число отворів, через які проглядає її багатий внутрішній світ. Нещодавно вона здивувала планету своїм танком. Тепер ось оригінальною версією британської історії. Жахаюча широта талантів Марії Захарової змушує згадати слова Дмитра Карамазова: «Широка, занадто широка людина, я б звузив». Так ось. Можливо, Марія Володимирівна надалі обмежиться танцями?

yakovenkoigor.blogspot.ru

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати