Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Втомилися мерзнути і вийшли на вулицю

Чому міста України залишалися без тепла аж до морозів?
14 листопада, 11:00
13 ЛИСТОПАДА ІНІЦІАТИВНА ГРУПА КРИВОРІЖЦІВ З’ЯВИЛАСЯ ПІД ОФІСОМ «НАФТОГАЗУ» В КИЄВІ. ВСЬОГО ПРИЇХАЛО ОРІЄНТОВНО 100 ЛЮДЕЙ. АКТИВІСТИ ВИМАГАЛИ ТЕРМІНОВОГО ВИДІЛЕННЯ БЛАКИТНОГО ПАЛИВА «КРИВОРІЗЬКІЙ ТЕПЛОЦЕНТРАЛІ». ПОПРИ ТЕ, ЩО КОТЕЛЬНІ В КРИВОМУ РОЗІ ЗАПУСТИЛИ, РИЗИК ВІДКЛЮЧЕННЯ ГАЗУ ВСЕ ЩЕ ІСНУЄ / ФОТО З САЙТА 1TV.KR.UA

До початку нинішнього тижня в Кривому Розі без тепла залишалися 22 лікарні, понад півсотню шкіл і стільки ж дитячих садків, три десятки культурних установ та одна військова частина, не кажучи про житлові будинки. Влада міста змушена була оголосити  в школах і садках «холодні» канікули. У компанії «Криворіжгаз», яка «сидить» на газовому крані, пояснювали, що «Криворізька теплоцентраль» не отримала в Києві номінації на газ через борги.

Проте 11 листопада, коли стовпчик термометра наблизився до нуля, «Криворізька теплоцентраль» запустила чотири котельні з шести, проте «Криворіжгаз» заблокував роботу. В компанії заявили про падіння тиску в газорозподільних мережах. У свою чергу інженери тепломережі попередили, що якщо опалення не увімкнуть, то за мінусової температури на вулиці система теплопостачання Кривого Рогу розмерзнеться і буде зруйнована.

Уранці в понеділок перед офісом компанії «Криворіжгаз», що розташований на проспекті Металургів, зібрались обурені городяни. Ситуація з опаленням у місті довела до відчаю багато кого, зокрема й ветеранів АТО. Їх підтримала Асоціація солдатських матерів. Люди зажадали від компанії-монополіста терміново подати газ усім котельням «Криворізької теплоцентралі». До цього акція протесту розгорнулася під будинком директора компанії «Криворіжгаз». Учасники акції підпалили шини й звинуватили високопоставленого керівника в геноциді криворіжців. Біля самого офісу  «Криворіжгазу» зібралися близько трьох сотень городян. Люди почали мітинг проти «беззаконня» газівників, які блокують постачання палива на котельні. Незабаром активісти зламали двері компанії-монополіста й увійшли всередину приміщення «Криворіжгазу». Городяни вимагали зустрічі з керівництвом, але далі холу охорона людей не пускала. Працівники підприємства заявили, що понеділок — вихідний день, і керівництва на місці немає. Під час мітингу до будівлі газової компанії несподівано приїхали співробітники водоканалу. За їхніми словами, вони вирішили відключити «Криворіжгаз» від каналізації і водопостачання... через борги. Не витрачаючи зайвих слів, робітники приступили до перекриття комунікацій. Кінець кінцем, співробітники «Криворіжгазу» почали переговори з місцевими жителями. В результаті компанія пообіцяла подати блакитне паливо на котельні №5 і №6 упродовж доби. Також відновила роботу й аварійна служба. Про це повідомили на офіційній сторінці міськгазу в соцмережі. Наголошується, що аварійні машини супроводжуватиме поліція.

Газівники запевняють, що якщо «Криворізька теплоцентраль» отримає номінацію на газ, то опалення в будинках криворіжців з’явиться упродовж доби. Депутати міськради і співробітники підприємств «Криворіжгаз» і «Криворізька теплоцентраль» збираються їхати до Києва, аби спробувати вирішити проблему з опаленням.

Тим часом 13 листопада ініціативна група криворіжців з’явилася під офісом «Нафтогазу» в Києві. Всього приїхало близько 100 осіб. Активісти стояли з плакатами «Ні газовому беззаконню!» і вимагали термінового виділення блакитного палива «Криворізькій теплоцентралі», інакше місту загрожує катастрофа.

Незважаючи на те що котельні в Кривому Розі запустили, ризик відключення газу все ще існує, і розслаблятися зарано. Варто зазначити, що критична ситуація з газом і подачею тепла склалася не лише в Кривому Розі.

Так, мер Павлограда Анатолій Вершина змушений був звернутися по допомогу до голови Радикальної партії Олега Ляшка з проханням допомогти уникнути колапсу в місті. За його словами, бюджет міста не дозволяє виконати вимоги НАК «Нафтогаз». «Ситуація з опаленням залежить від номінації, яку видає НАК «Нафтогаз України». Він поставив умову: для того, щоб отримати номінацію, необхідно заплатити за поточною заборгованістю 51 млн грн. Ми не готові заплатити таку суму, у нас бюджет розвитку лише 50 млн грн», — сказав Анатолій Вершина. Міський голова зазначив, що грошей не вистачає ще й тому, що понад третину працівників серед жителів Павлограда сплачують податки не до міського бюджету, а до районного — там, де шахти. «Всі гроші, які були у нас у бюджеті вільні, всі були віддані на погашення боргу. Але цього не вистачає. Зверталися і по кредити до банків. Ситуація дуже складна, тому що майно «Теплоенерго» в заставі», — пояснюють у мерії.

ТИМ ЧАСОМ

Національна комісія, яка здійснює регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), закликала уряд, органи місцевого самоврядування, Фонд державного майна (ФДМ), а також підприємства, що здійснюють постачання тепла, вжити всіх необхідних заходів для швидкого відновлення постачань газу виробникам теплової енергії, які поки що не змогли увійти в опалювальний сезон, передає Інтерфакс-Україна.

Відповідне звернення, оприлюднене на сайті НКРЕКП, було зроблене в зв’язку з ситуацією, що склалася довкола АТ «Криворізька теплоцентраль», а також АТ «Херсонська ТЕЦ».

У комісії акцентували увагу на тому, що ситуації, за якої Криворізька і Херсонська ТЕЦ через відсутність відповідного рівня розрахунків або подачі графіка погашення заборгованості НАК «Нафтогаз України» виявились на початку опалювального сезону без номінацій на газ, можна було б уникнути за умови своєчасного початку підготовки до сезону.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати