Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Садиба Мурашка – у вогні

Чому знову горіла пам’ятка, яка зовсім нещодавно повернулася у власність міста?
09 жовтня, 11:26
ХУДОЖНИК ОЛЕКСАНДР МУРАШКО ПРИДБАВ ЦЮ САДИБУ І 1898 РОКУ ПОБУДУВАВ ТУТ ТРИПОВЕРХОВИЙ ПРИБУТКОВИЙ БУДИНОК. ДО ЦЬОГО ТУТ БУВ ЗБУДОВАНИЙ 1858 РОКУ ОДНОПОВЕРХОВИЙ ОСОБНЯК / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У ніч на 6 жовтня у будівлі занедбаної пам’ятки архітектури на вулиці Мала Житомирська, 14 сталася пожежа. Цей будинок, де свого часу мешкав відомий український художник Олександр Мурашко, входить до пам’яток історії та архітектури національного значення. «6 жовтня о 3.18 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про пожежу, яка виникла у триповерховій відселеній будівлі однієї із пам’яток архітектури по вул. Мала Житомирська, — йдеться на сайті ДСНС. — Пожежа виникла між першим та другим поверхами будівлі. О 4.02 рятувальники ліквідували загорання. Внаслідок пожежі розібрано 30 кв. м перекриття, закопчено стіни та стелі будівлі».

Після тривалих баталій садиба Мурашка начебто отримала свою траєкторію розвитку: у квітні цього року Генеральна прокуратура повернула будинок у власність міста. Нагадаємо, 2007 року Управління житлового забезпечення КМДА відчужило кілька будинків на Малій Житомирській, зокрема й садибу Мурашка, ТОВ «Пантеон-Інвест». Згодом компанія перепродала будинки ТОВ «Вестіга». Як відзначають у ГПУ, договір на відчуження було укладено без інвестиційного конкурсу та без погодження з Управлінням культурної спадщини.

Таким чином пам’ятний будинок передався з рук в руки, але жоден із власників чи управлінців не брався за його ремонт чи реставрацію. Тому сьогодні ця будівля в аварійному стані, з неї виселили мешканців, останній із них — Олександр Глухов — лишається жити там, відстоюючи пам’ятку своїми силами. І як заявляв він у серпні, Київ до цього часу не взяв пам’ятку на баланс міста.

До того ж, пожежі — не прецедент для цієї історичної будівлі. Востаннє тут спалахував вогонь у червні 2013 року. А в січні того ж 2013-го Київрада підписала акт про вилучення й передачу в комунальну власність 0,38 гектарів землі, на якій розташовані житлові будинки художника Мурашка. Тепер же маємо схожу ситуацію: спочатку рішення Генпрокуратури про повернення пам’ятки у власність міста і — пожежа. Кому це вигідно і чому Київ нічого не зробив, щоб уберегти пам’ятку, яка вже у власності міста?

— Згідно із законом про охорону культурної спадщини держава має право, а в даному випадку зобов’язана вилучити у попереднього власника цей об’єкт, забрати в комунальну власність, що начебто і було зроблено, — коментує голова Всеукраїнської асоціації музеїв та заповідників Сергій КРОЛЕВЕЦЬ. — Попередній власник, скоріше за все, мститься у такий спосіб. Необхідно оприлюднити, хто цей власник,  і цим має займатись і  Служба безпеки, і Генпрокуратура. Людина, яка все це замовила, має нести відповідальність. У мене доказів немає, але я не сумніваюсь, що це замовні речі. Підстави для розслідування є. Покарання винних мають стати прикладом та острахом для всіх, бо таких власників та пожеж дуже багато, такі історичні будівлі знищують, спалюють, а потім будують хмарочоси. Поки не покараємо хоча б одну людину за нищення пам’яток, усі наші зусилля будуть марні. Садиба Мурашка — для цього добре підходить, до неї весь час прикута увагу суспільства, вже не перший раз стається підпал — скільки ж це може тривати? А щодо повернення пам’ятки у власність міста, я не пам’ятаю, щоб хтось скористався нормою закону про охорону культурної спадщини, що за неналежне утримання пам’ятки держава може вилучити її у власника. Повинно бути подання центрального органу охорони культурної спадщини, пам’яткоохоронних інстанцій, а далі необхідні певні акти чи рішення Київради. Але в нас не було таких прецедентів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати