Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З упевненістю у перемозі

Львівські театри збільшують кількість вистав
12 квітня, 19:19
«Балет-гала» на Головні сцені Львівської опери

«День» розповідав, що з 1 квітня поволі-поволі театри Львова почали відновлювати  роботу. І дуже приємно спостерігати за два неповні тижні стійку тенденцію до розширення репертуару. Хоча насправді не все так просто. Бо багато хто з артистів на фронті або в територіальній обороні. Крім того, доволі часто лунають повітряні тривоги, відповідно і публіка, і виконавці на сцені  змушені посеред виступу спускатися в укриття, аби перечекати небезпеку, а вона може тривати і тривати.

Попри це…

Львівський національний театр опери і балету імені Соломії Крушельницької  національна опера продовжує життєствердні концерти циклу «З вірою у перемогу! Мистецтво надихає жити», які запровадив з початку «воєнного сезону». «Кожним із концертів ми прагнемо подарувати публіці більше сил та позитивних емоцій, розраду і співпереживання, яка потрібна усім нам, щоб здолати наш спільний шлях до перемоги», – наголошують у Львівській опері.

«Балет-гала» на Головні сцені Львівської опери

В афіші на 15 – 22 квітня – «Концерт пам'яті Бориса Лятошинського», «Вечір модерної хореографії»,  «Пісні та арії українських композиторів», «Балет-гала», «Фортепіанна музика Валентина Сильвестрова» та «Духовна музика Джованні Баттісти Перголезі», а ще – «Музичні забавлянки для дітей 2 – 4 років. В горах» (Дзеркальна зала). 
Концерт пам’яті Бориса Лятошинського 15 квітня, приурочений до річниці смерті композитора (1894 – 1968), у театрі називають особливим, адже найкращі твори Бориса Миколайовича прозвучать у виконанні музикантів Львова та Києва – артистів оркестру Львівської національної опери, Національного ансамблю солістів «Київська камерата», також за участю композитора Івана Остаповича, артистичного директора проєкту  Ukrainian Live. Інформаційний партнер – Лятошинський-клуб / Lyatoshynsky Club, наукова консультантка Тетяна Гомон.

«За двома зайцями»  Михайла Старицького у Театрі Заньковецької (Велика сцена)

 

У програмі концерту – Сюїта на українські народні теми, Op. 45 (1944), Квартет №4 ре мінор, Op. 43 (1943) Бориса Лятошинського та Серенада для струнних (2019) Івана Остаповича.

Виконавці: скрипка – Кирило Бондар, Дмитро Лиско, альт – Валентина Буграк, віолончель – Михайло Сегеденко, контрабас – Іван Лиховид, фортепіано – Іван Остапович.

«Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ'яненка у Театрі Заньковецької (Велика сцена)

«Спільними зусиллями ми продовжуємо нашу діяльність задля популяризації української музики та підтримки культури у час війни. А також задля підтримки один одного та розуміння, що вміння музикантів й наше мистецтво залишається затребуваним і має звучати на повний голос, на увесь світ», – розповідають у Львівській опері про свою місію на «воєнний сезон». І звертають увагу на заходи безпеки під час відвідування подій – у випадку повітряної тривоги глядачі повинні пройти в укриття, яке розташоване у театрі. Також попереджають, що при вході до театру здійснюватиметься поверхневий огляд на предмет виявлення предметів, обіг яких заборонено чи обмежено, або становить загрозу життя чи здоров’ю людей. Бо війна.

Склав афішу, причому – до кінця поточного місяця, й Національний театр імені Марії Заньковецької, актори якого від 14 квітні працюватимуть на двох сценах – Головній та Камерній.

«Музичні забавлянки для дітей 2 – 4 років» у Дзкркальній залі Львівської опери

Програма Камерної сцени – етно-хоррор «Буна» Віри Маковій, новела «Злодій» Василя Стефаника, моновистава про легендарну Марлен Дітріх «Тринадцята жінка» Теодозії Зарівни, документальна драма «Життя P.S.» Валерії Бурлакової, любовний роман з життя нормальних сфер «Смак до черешень» Агнєшки Осецької та біографічна драма «Мій Роден» Ольги Кіс.

На Головній сцені публіці запропонують вистави для дітей і дорослих, і це – музична казка «Івасик Телесик» Ореста Огородника, п’єса на дві частини «Поліанна» Елеонор Портер, трагіфарс «Клуб самотніх сердець» Айвон Менчелл, «За двома зайцями» Михайла Старицького, оперета «Наталка Полтавка» Івана Котляревського та комедія «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ'яненка.

«Музичні забавлянки для дітей 2 – 4 років» у Дзкркальній залі Львівської опери

Працівники театру просять потенційних глядачів звернути увагу на те, що час початку вистав – різний, тому потрібно уважно вивчити афішу. Також зазначають, що кількість місць у глядацькій залі обмежена – квитків на балкон не продають, а у партері розсаджують шахівницею, щоби у разі повітряної тривоги можна було безперешкодно і швидко перейти в укриття.

Додам, що після двох тижнів роботи дехто критикував Театр Заньковецької за репертуарну політику. Мовляв, забагато шароварщини. Ті дописи у соцмережах виглядали два дні тому так чи приблизно так: «Не розумію, для чого цей репертуар грати ВЗАГАЛІ, а в часі війни і поготів. Чому цього не розуміє сам театр – я не знаю». І навіть супроводжувалися образами особистого характеру (щодо акторів). Не переповідатиму що до чого. Тим більше, що більшості їх, тих образливих дописів,  уже й нема. Можливо, це пов’язано із тим, що заньківчани відновлюють вистави на камерній сцені. А можливо, й без вистав на Камерній сцені кривдників заньківчан попустило… Бо не час зараз між собою з'ясовувати стосунки. Мало би все це відкластися на час після перемоги і, звісно, зі зміною різко претензійної риторики на конструктивне обговорення. Щоби всім на користь.

«Музичні забавлянки для дітей 2 – 4 років» у Дзкркальній залі Львівської опери

І все буде Україна. Мирна і щаслива.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати