Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виняткова честь

У Львівській опері представили роботи натхненних театром студентів Академії мистецтв
24 грудня, 16:53

У Національному театрі опери і балету ім. Соломії Крушельницької  демонструють рукотвори 11-х молодих авторів, що навчаються у Львівській академії мистецтв (спеціальність – «Монументальний живопис»). У показі – живопис, графіка, світлини і не тільки. Як розповіла «Дню» керівник літературно-драматургічної частини театру Стефанія Олійник, для студентів (а вони – з 2-го та 4-го курсів ЛНАМ) – це перша у їхньому творчому житті виставка за межами альма-матер.

Проєкт відбувається за спільної ініціативи Львівської опери та Академії мистецтв і присвячений 120-річчю театру.

«Сьогодні ми, по суті, робимо останній акорд у 120-річчі Львівської опери,  який залишиться в історії і буде зафіксований разом з вами. Відтепер ви – у біографії театру, тому, мені видається, це – велика, радісна, історична подія!», – привітав молодих художників з відкриттям експозиції генеральний директор-художній керівник театру Василь Вовкун.

За словами ректора вишу Володимира Одрехівського, представляти свої роботи у театрі – у центрі Європи, де співала Соломія Крушельницька, де співали виконавці найвищого світового рівня – виняткова честь. «Всі разом ми творимо і прагнемо створювати щось високодуховне, і це – найцінніше, що є у цьому житті», – зазначив керівник навчального закладу.

У театрі розповідають, що підготовка цього виставкового проєкту тривала кілька місяців, упродовж яких молоді автори мали можливість зблизька ознайомитися із архітектурою будівлі театру, потрапити за лаштунки і переглянути прем’єру балету «Створення світу» Андрія Петрова у декораціях Євгена Лисика. Найяскравіші враження від оформлення інтер'єру театру, також – емоції і настрої від вистави «Створення світу» студенти зафіксували у роботах, які нині виставлені у театрі на огляд публіки.

Важливо, що у цей час у Львівській опері експонувалися оригінальні ескізи та макети геніального українського художника та сценографа Євгена Микитовича Лисика (1930–1991), шедевральні декорації якого належать до Золотого фонду театру. Виставку готували з нагоди 90-річчя митця. Отже, студенти мали можливість ознайомитися і з нею, а детальніше про масштаби особистості Лисика та його живописні традиції дізналися від свого педагога – професора, народного художника України Любомира Медведя.

Експонування студентських робіт триватиме у Львівській опері кілька місяців.

У театрі говорять, що такий показ перший, але не останній. 

Керівники обох інституцій налаштовані на подальшу співпрацю, а свої наміри обіцяють зафіксувати у відповідному документі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати