Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Острів спільності

Яким після оновлення стане майдан Перемоги у вінницькому Замості
10 липня, 17:54

На початку липня було оголошено переможці національного конкурсу «Публічний простір між будинком офіцерів та Будинком побуту «Ювілейний» у Вінниці. Найкращим був визнаний спільний проект киян — Студії ландшафтної архітектури KOTSIUBA та Студії SHOVK. Автори розповіли «Дню», яким вони бачать майбутнє цього публічного простору і яку роль він зіграє в активізації цілого району.

ВИДИМІСТЬ

Як відомо, Вінниця розташована на узбережжі Південного Бугу. Так склалося, що більшість публічних просторів та місць тяжіння розміщена на правому березі. Перед проектувальниками постало завдання — перетворити площу Перемоги, яка нині фактично є лише великим транспортним перехрестям, на значущий публічний простір, центр району Замостя і всієї лівобережної Вінниці. Підхід до створення комфортного та якісного середовища на площі у подальшому буде використаний при реконструкції важливої міської магістралі — проспекту Коцюбинського.

Проектанти провели паралель між площею та островом Кемпа, що розташований неподалік від неї. Колись через нього йшли шляхи, що поєднували обидва береги, його добре знали тисячі мешканців. Але після руйнування мостів територія поступово стала ніби невидимою і недоступною для людей, попри те, що до центру зовсім близько і тут-таки — славнозвісні фонтани. Утім, останнім часом на нього звертають увагу організатори масштабних міських заходів, висаджують туди десанти фестивальників. Тож команда проекту сподівається, що майдан Перемоги так само із непомітної транзитної території, через яку проходить та проїжджає 20 тисяч людей на день, перетвориться на точку тяжіння різноманітних груп людей, своєрідний «острів спільності».

КОМФОРТ І ПРИРОДНІСТЬ

Усю площу включно з територіями за перехрестям архітектори та ландшафтні дизайнери в своєму проекті об’єднують цілісним мостінням. Між будинками офіцерів та побуту окреслять чітке коло площі, всередині неї розташують невеликий затишний зелений «острів». Саме озеленення та зона активностей мають стати рушіями розвитку простору, привабити сюди містян та створити їм комфортні умови для взаємодії.

При розробці озеленення дизайнери також дотримуватимуться концепції об’єднання. Вони збираються демонтувати огорожу з обох боків від Будинку офіцерів, щоб «випустити» на площу каштани з внутрішнього двору. «Доведуть» до майдану і клени Замостянської вулиці, і липи з вулиці Винниченка.

На острівці та з боку перехрестя планують висадити більш «дику» флору, щоб створити куточок природи для мешканців Замостя. До того ж ці рослини будуть забирати частину шуму від дороги, додадуть затінку та урізноманітнять вид, що відкривається з проспекту Коцюбинського на фасад Будинку офіцерів.

Не забули проектанти і про доступність середовища. Ганок перед Будинком побуту планують підняти на рівень входу. Це дасть можливість відкрити фасади і зробити вуличні кафе-тераси. Кут ганку з боку Замостянської зріжуть, натомість облаштувавши пандус. Частину сходів спробують перетворити на амфітеатр з місцями для сидіння та деревами.

У ВИРІ ПОДІЙ

За задумом, площа має задовольняти потреби різних груп населення. Малечі запропонують ігровий майданчик біля літака, у підлітків буде свій простір зі скейтпарком та розміткою і освітленням у стилі злітної смуги. Батьки, які привели дітей на заняття до Будинку офіцерів, відвідувачі концертів, мешканці району та туристи матимуть комфортний простір для очікування чи відпочинку. На першому поверсі Будинку побуту пропонують розташувати Fablab. Це утворить симбіоз інноваційних майстерень та давніх «резидентів» «Ювілейного» — часівників, шевців, чоботарів тощо. Майдан також можна буде використовувати як майданчик для проведення масових заходів — свят, виступів місцевих театральних та хореографічних колективів, переглядів фільмів тощо.

Біля «Ювілейного» вздовж Замостянської вулиці переможці конкурсу планують створити багатофункціональний павільйон. Він матиме постійні зони (подієвий майданчик, інформаційну точку та кав’ярню), також тут планують продавати продукцію з символікою Вінниці та площі Перемоги зокрема. Водночас простір буде гнучким завдяки конструкції з типових елементів, зможе змінювати площу і форму та підлаштовуватися під потреби й запити мешканців. За задумом, у цій частині площі павільйон прибере шумове навантаження з боку вулиці, а між ним та Будинком побуту виникне затишне подвір’я, яке розширить фукціональність простору. Утім, автори ідеї не виключають, що з часом конструкцію доведеться трансформувати, перемістити чи взагалі розібрати.

Обіцяють також велодоріжку по контуру майдану і зупинку велопрокату Nextbike біля павільйону.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати