Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Опера на війні

У Львівській опері відсвяткували ювілей керівника показом світової прем’єри фільму про рідний театр
17 червня, 19:59

Кілька днів тому «День» повідомляв про світову прем’єру документального фільму про Львівську національну оперу під час війни на франко-німецькому культурному телеканалі ARTE. Стрічка «UN OPÉRA DANS LA GUERRE/| Опера на війні» – унікальна історія про опір Львівської національної опери імені Соломії Крушельницької повномасштабному російському вторгненню на культурному фронті, правдива і відверта розповідь про силу української культури, яка непідвладна цинічному руйнуванню російських загарбників.

У театрі «Дню» розповіли, що французько-польська команда журналістів Peggy Bruguière, Яцек Блащик (Jacek Blaszczyk) та відомий оператор, володар міжнародної премії Emmy 2020 Vincent Rimbaux, провели понад два тижні пліч-о-пліч разом із артистами Львівської національної опери: «Команді вдалося у 33-хвилинному фільмі зафіксувати увесь спектр непідробних емоцій колективу театру: хвилювання та напруження від звуків повітряної тривоги, сльози від непоправних  втрат та радість від можливості знову виходити на сцену, попри усі загрози».

Наскрізна лінія фільму – особиста історія та реакція на обставини генерального директора – художнього керівника театру Василя Вовкуна, соліста опери Тараса Бережанського, провідних солістів балету і подружжя Ярини Котис та Олександра Омельченка.

А сьогодні, 17 червня, прем’єру документального фільму «Опера на війні» представили колективу Львівської опери. Перегляд відбувся у глядацькій залі театру.

Надзвичайно приємно, що спеціально для працівників театру, а також з нагоди 65-річчя генерального директора – художнього керівника Василя Вовкуна знімальна група підготувала український дубляж. Бо досі переглянути фільм можна було тільки французькою чи німецькою мовами або ж з англійськими, італійськими чи іспанськими субтитрами.

У відеовітанні журналістка Пеґґі Брюґієр, яка була в команді знімальної групи, звернулася до колективу театру, зазначивши: «Історія, яку ми хотіли розповісти, – це історія опору, а ви – її герої!».

Багато хто із працівників театру, переглядаючи фільм, не міг стримати сліз, бо «це та історія, яку творимо разом, знаючи наскільки важкі й трагічні часи для нашої держави ми проживаємо, і намагаємося творити мистецтво у цей надскладний час».

У Львівській національній опері «Дню» розповіли, що у планах знімальної групи стрічки «Опера на війні» – презентація розширеної версії фільму для українських глядачів.

А наразі без перекладу українською переглянути фільм «UN OPÉRA DANS LA GUERRE/Опера на війні» можна тут.

«День» сердечно вітає генерального директора – художнього керівника Львівської національної опери Василя Вовкуна – і з 65-річчям і з презентацією на телеканалі ARTE фільму «Опера на війні», бажає позитиву, креативу і миру. Многая і благая літа, Василю Володимировичу.

Також повідомляє читачам «Дня», що готується велике інтерв'ю з паном Вовкуном, в якому йтиметься передусім про умови роботи театру у воєнний час, святкування 150-ліття Соломії Крушельницької, яке, попри війну, відбудеться-таки, а ще – про дерусифікацію оперного мистецтва, розвиток української опери і не тільки.

Дочекайтеся. Буде цікаво. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати