Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Oktoberfest по-львівськи»: Капела «Дударик» розпочала святковий марафон з нагоди 50-ліття

05 жовтня, 20:53

Цей мегапопулярний і з бездоганною репутацією колектив заснував 1971 року за сприяння Українського музичного товариства у Львові хоровий диригент, згодом – народний артист України, лауреат Шевченківської премії, почесний громадянин Львова Микола Лукич Кацал (1940 – 2016).  

Перша репетиція «Дударика» відбулася 17 жовтня у філармонії. А вже у листопаді новостворений хор взяв участь у виконанні балетної сюїти Андрія Петрова  «Сотворіння світу» з Львівський симфонічним оркестром.

Дуже швидко колектив почав здобувати дипломи фіналіста на численних фестивалях і конкурсах. А 1989-го, завдяки старанням Миколи Кацала, на базі «Дударика» було створено першу в Україні хорову школу.


У репертуарі «Дударика» – концерти Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Березовського, коляди і щедрівки в обробках Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця. Також – Stabat Mater Перґолєзі, Carmina Burana Орфа, Requiem Моцарта, Дев'ята симфонія Бетховена, Третя симфонія Kadisz Бернстайна та безліч ораторіальних полотен.

Хор хлопчиків і мужчин зі Львова, згодом – Народна хорова капела «Дударик», Державна хорова капела, Державна академічна чоловіча хорова капела, Національна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» має тривалу історію міжнародних концертних турне – у Литві, Латвії, Білорусі, Росії, Грузії, Молдові, Естонії, Угорщині, Польщі, Словаччині, США, Канаді, Швейцарії, Австрії, Франції, Бельгії, Голландії тощо. У творчому доробку капели – й платівки, касети та диски, а ще – запис кількох десятків чудових концертних програм на радіо і телебаченні.



За словами теперішнього керівника колективу Дмитра Кацала, за 50 років капела заспівала понад 10 тисяч творів у близько 3000 концертах, взяла участь у 500 Літургіях, побувала із концертами у 25  країнах світу. З колективом охоче співпрацювали і співпрацюють найкращі оркестри, диригенти і солісти. «Дударикові» залюбки надають сцени найпрестижніші концертні зали України і світу.

Заснував колектив і багато років очолював, про що вже йшлося вище, Микола Лукич Кацал. Продовжив справу Дмитро Миколайович Кацал. До слова: «Дударикові» – 50 років, Дмитрові – 46. Тобто теперішній керівник капели у повному розумінні слова і народився, і виріс у «Дударику».



Варто нагадати, що «Дударик» брав активну участь у багатьох гарних справах. Зокрема, у марафонах пам’яті «Міфа» – це позивний соліста Паризької національної опери, волонтера і добровольця Василя Сліпака, який 2016-го загинув від кулі снайпера у зоні АТО. А ще цей світової слави оперний виконавець – вихованець «Дударика»…

Щодо святкової програми з нагоди 50-річчя капели, то вона складена з чотирьох концертів  – у Львові та Києві.



Перший відбувся вчора, 4 жовтня, у Театрі ім. Марії Заньковецької. У програмі  «Oktoberfest по-львівськи» прозвучали найяскравіші твори з репертуару дудариків та пісні січових стрільців у нових мистецьких прочитаннях. У виступі взяла участь вокальна формація «Дударик FOREVER», а супроводжував подію «Дударик-рок-бенд». На жаль, не зміг прибути на концерт спеціальний гість – автор-виконавець, рок-музикант і композитор, лідер гурту «Плач Єремії» Тарас Чубай, який наразі не одужав від коронавірусу.

Фрагмент виступу «Дударика» на першому ювілейному концерті, а це – відома й улюблена багатьма пісня «Тільки у Львові», можна переглянути тут (відео – «Твоє місто»):



Дударики дякують усім, хто вчора розділив із ними свято у Театрі Заньковецької, дякують за аншлаг. І вже запрошують на інші події.
Другий концерт ювілейного марафону відбудеться 15 жовтня у Львівській філармонії, і це – розважальна програма «Два по 50? – Будь ласка!», в якій вокальна формація «Дударик-FOREVER» виступатиме у супроводі естрадного оркестру і з гостем свята – фольклорним ансамблем «Веселка» з Бєлгород-Дністровського. Господарям свята – вже 50, «Веселці» 50 виповниться незабаром, тому, розповідають організатори проєкту, і назва, і репертуар відповідні – гамірна подорож музичними стежками.


17 жовтня у Львівській опері капела представить програму «Дударик 50». Ексклюзивні гості вечора – «Хорея Козацька», про яких у «Дударику» говорять як про лицарів духу, завзятих дослідників, реконструкторів і репрезентантів української музики XVII – XX століть. Також у концерті звучатимуть найвидатніші твори з камерного, симфонічного та ораторійного репертуару капели англійської, німецької, австрійської та української композиторських шкіл, які виконуватимуться у супроводі Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» та солістів Львівської та Київської опер – Людмили Осташ, Тетяни Вахновської, Романа Трохимука та Сергія Магери.



Через тиждень, 24 жовтня, у Колонному залі ім. Миколи Лисенка столичної філармонії буде відтворено репертуар львівського концерту від 17 жовтня – вже для київської публіки. У святковій програмі цього вечора – «Дударик», Національний академічний симфонічний оркестр України, вокалісти Людмила Осташ, Тетяна Вахновська, Роман Трохимук, Сергій Магера і «Хорея Козацька».

Також «Дударик» заспіває поминальну Службу Божу у храмі Святого Лазаря, яка відправлятиметься за «Дудариками-Навіки», а серед них – засновник колективу Микола Лукич Кацал, Герой України оперний співак Василь Сліпак, Герой України військовий капелан і волонтер отець Андрій Дуда та дударики, які вже на Небі.

Також можна буде оглянути фотовиставку «Дударик-Навіки».

Фото «Дню» надали організатори події

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати