Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми все надолужимо»

У Львові триває відзначення ювілею Олекси Новаківського
30 березня, 19:53
КАЛЕНДАР ІЗ РЕПРОДУКЦІЯМИ ТВОРІВ ОЛЕКСИ НОВАКІВСЬКОГО

Сьогодні, 30 березня, – «Теплого Олекси», і це означає, що Художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського святкує його іменини.

Точніше – святкував. До війни. Бо традиція. Бо завжди цього дня у творчій майстерні Олекси Харлампійовича збиралися учні, педагоги і меценати Мистецької школи Новаківського, поціновувачі його таланту та просто друзі художника, аби привітати з іменинами.

Але й нині не обійшлося без свята! Музей отримав з київської мистецької друкарні «Майстер книг» щойно виданий календар із репродукціями творів митця зі збірки Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького та приватних колекцій.

КАЛЕНДАР ІЗ РЕПРОДУКЦІЯМИ ТВОРІВ ОЛЕКСИ НОВАКІВСЬКОГО

«Щиро дякуємо друкарні, яка у надскладних умовах видала цей календар! – зазначено на ФБ-сторінці Художньо-меморіального музей Олекси Новаківського. – Цьогоріч виповнилося 150 років від дня народження харизматичного художника Олекси Новаківського. Ми запланували низку мистецьких заходів, аби гідно відзначити ювілей і популяризувати творчість митця, але триває війна… Після перемоги України над рф плануємо реалізувати задумане!».

Звичайно, cвяткування уродин видатного українського митця Олекси Новаківського (14 березня 1872 – 29 серпня 1935) мало перебігати пишно і не в одній локації. Так і було заплановано. Але агресія росії внесла корективи.

«Ми все надолужимо! – обіцяють працівники Художньо-меморіального музею його імені та Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. – А наразі…». 

Принагідно: й «наразі» відбуваються події. Приміром, спецпогашення поштового конверта і марки на честь ювілею Олекси Харлампійовича акурат у день його народження, участь у якому взяли музейники, представники «Укрпошти» та члени родини художника (див. публікацію у «Дні» від 16 березня 2022 р. «Автопортрет із пензлем. У Львові, як це можливо в час воєнного стану, відзначили ювілей Олекси Новаківського»

Також «День» анонсував подію, заплановану на перший день весни, 1 березня, у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) – йдеться про  виставку «Маестро Олекса Новаківський в контексті сьогодення Львова», автором ідеї якої є мистецтвознавець, науковий співробітник Музею Михайла Грушевського у Львові Іванна Новаківська. На цій виставці мали показати твори понад 50 львівських авторів різних поколінь, серед яких, зокрема, – Роман Сельський, Володимир Патик, Любомир Медвідь, Іван Марчук, Андрій Бокотей, Зеновій Флінта, Олег Мінько, Леся Крип'якевич, Іван Остафійчук, Роман Василик, Володимир Риботицький, Василь Бажай, Євген Равський, Михайло Бокотей, Микола Шимчук, Михайло Демцю, Борис Буряк, Петро Сипняк, Роман Яців… В експозиції були б живописні твори, скульптурні композиції, художні скло, метал, кераміка та текстиль від учнів Олекси Новаківського, послідовників творчої манери Новаківського, метрів сучасного львівського мистецтва, творців сучасного концептуального мистецтва і не тільки.

Виставка, на жаль, відтерміновується. Та й доведеться зачекати вільних площ Палацу мистецтв, де з першого дня війни цілодобово працюють гуманітарні центри для надання допомоги вимушено переселеним особам та нашим хлопцям, які боронять Україну від ворога.

Не відтерміновуються «Теплий Олекса», іменини Олекси Новаківського і його талант.

Все буде Україна!

Фото «Дню» надали у Художньо-меморіальному музеї Олекси Новаківського

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати