Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музичний і пахкий

У Львові з'явився ще один сухий фонтан – біля Львівської опери
23 жовтня, 17:16

Водограй працює наразі у тестовому режимі. У Львівській міській раді розповідають, що це – проєкт київських архітекторів, який концептуально перевтілив весь простір біля Оперного театру: «Тепер обриси площі нагадуватимуть силует скрипки, гриф якої примикає до Оперного театру. Відтворення струн скрипки відбувається через декоративне освітлення азбукою Морзе зі світлодіодним ( RGB LED) підсвічуванням, яке читається як «Львів – місто можливостей; Львів відкритий для світу; Львів – місто кохання; Львів – місто вільних людей». Натомість струмені нового фонтану синхронізовано працюватимуть з музикою. Поки що звучатимуть класичні твори, а на Різдво – колядки. А ще фонтан може бути ароматизованим – із запахом кави чи шоколаду. Щоправда, таку його можливість використовуватимуть тільки влітку».

Проєкт втілено за фінансової підтримки благодійного фонду «Сокар Благо».

За словами Наталі Шевчук, менеджера проєкту від підрядної компанії «ТермоБуд», яка проводила будівництво фонтану, встановлено 72 форсунки канадського виробника, гарантійний термін роботи яких – 10 років.

Вода може підніматися аж на 10 метрів, але на таку висоту форсунки налаштовуватимуть тільки на свята.  Є й, поміж інших, форсунки у вигляді квіточок – вони створюватимуть хвилі.

«Биття струменів синхронізовано з музикою, – говорить менеджер проєкту. – Зараз маємо 25-хвилинний запис – творів українських композиторів та одного – азербайджанського композитора (як подяка фонду «Сокар» за фінансування робіт). Музику і кольорову підсвітку вмикатимемо двічі – в обідню пору і після 18.00. В інший, робочий, час фонтан працюватиме у звичайному режимі».

На додаток, новий фонтан ще й метеозалежний! «Тобто коли розпочнеться злива чи сильний вітер, він автоматично вимикатиметься», – тлумачить Наталя Шевчук. І додає, що роботу фонтану забезпечує величезне технічне приміщення (120 кв. метрів), розташоване під ним, і що найбільше робіт було виконано саме з облаштування цього приміщення: «Було досить складно забезпечити таку кількість води, адже попередній фонтан мав в рази менше технічне приміщення і потребував значно менше води».

У міській раді говорять, що роботи на площі перед Оперним театром не завершені. Ще мають бути встановлені лавочки і доведена до ладу центральна пішохідна алея на проспекті Свободи. Попереду й озеленення.

Щодо ялинки, котру кожного року встановлюють на цій площі, то,  стверджують втілювачі проекту, водограй новорічному дереву – не перешкода: «І це передбачено!».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати